Print this page
četvrtak, 28 septembar 2017 14:25

Održan sastanak predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike sa ambasadorkom Republike Austrije u Crnoj Gori

Austrija će nastaviti da bude jedan od najagilnijih zagovornika proširenja Evropske unije po principu „regate“ i ostvarenih rezultata zemalja kandidata, kazala je ambasadorka Republike Austrije u Crnoj Gori Nj.E. Ana Janković, na sastanku sa predsjednikom Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrijom Nikolićem.

To prema riječima Janković znači da će se zvanični Beč založiti da Crna Gora postane članica Evropske unije onda kada sprovede neophodne reforme, bez obzira na poziciju drugih zemalja kandidata.

Jednako tako stav Austrije je jasan i po pitanju bojkota parlamenta od strane opozicije i u tom smislu, jedini model za prevazilaženje političkih nesuglasica treba da bude dijalog koji se mora voditi u Skupštini Crne Gore, ocijenila je Janković.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić saopštio je austrijskoj ambasadorki kako se potvrdilo da bojkot parlamenta nije posljedica prigovora na regularnost izbora koji su sa svih relevantnih međunarodnih adresa ocijenjeni kao fer i slobodni, već da je riječ o novom pokušaju opozicije da smijeni vlast vaninstitucionalnim putem.

Konstatujući da su evropske integracije i Zapadni Balkan uvijek u fokusu austrijske spoljne politike, Nikolić je izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci koju Austrija pruža u procesu evropskih integracija i prepoznavanju liderske uloge koju Crna Gora ima u regionalnoj regati pristupanja Evropskoj uniji.

Sagovornici su se saglasili da pored svih uspjeha na evropskom integracionom putu, Crna Gora treba da nastavi sa jačanjem vladavine prava i snaženjem institucija. U tom smislu Nikolić je izrazio očekivanje da će Austrija nastaviti da podržava reformske procese Crne Gore koji će biti krunisani ispunjavanjem najvažnijeg vanjsko-političkog prioriteta, ulaska u Evropsku uniju.

Izraženo je obostrano zadovoljstvo povodom formiranja Grupe prijateljstva sa Parlamentom Austrije i istaknuta potreba za osnaživanjem kontakata na nivou parlamenata Crne Gore i Austrije

Galerija fotografija