Print this page
petak, 15 septembar 2017 15:33

Održan sastanak predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike sa generalnim direktorom Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice

 

Jedan od važnijih prioriteta državne politike Crne Gore jeste briga o iseljenicima i Skupština Crne Gore posebnu pažnju posvećuje unapređenju saradnje sa iseljenicima i promociji njihovih interesa, istakao je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić na sastanku sa generalnim direktorom Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice Mehmetom Koseom (Mehmet Köse). 

Dugogodišnji prijateljski odnosi Crne Gore i Turske najbolja su platforma za dalje unapređenje saradnje dvije države u brojnim oblastima, čemu svjedoči i redovna aktivnost stipendiranja studenata iz Crne Gore za školovanje u Turskoj, koju sprovodi Direkcija na čijem čelu je gospodin Kose, kazao je predsjednik Odbora Nikolić. 

S tim u vezi, Nikolić je zahvalio generalnom direktoru Koseu na doprinosu u pozicioniranju  Crne Gore kao lidera po broju studenata koje stipendira Vlada Republike Turske, u odnosu na broj stanovnika. Ističući da upravo studenti koji se školuju u Turskoj predstavljaju posebnu vezu dvije države, Nikolić je izrazio očekivanje da će u narednom periodu biti znatno više interesovanja i mogućnosti za školovanje turskih studenata u Crnoj Gori. 

Direktor Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice Mehmet Kose izrazio je zadovoljstvo povodom susreta, naglasivši da se jačanje bilateralne saradnje između Crne Gore i Republike Turske ogleda i kroz saradnju matice sa njenom dijasporom te da se u skladu sa praksom u parlamentima regiona, i u Velikoj Narodnoj Skupštini Republike Turske planira osnivanje posebnog Odbora koji bi se bavio pitanjima saradnje sa dijasporom.

Tokom sastanka, Nikolić i Kose razgovarali su i o konkretnim aktivnostima, iskustvima i dobroj praksi u oblasti saradnje sa dijasporom.

Sastanku je prisustvovao ambasador Republike Turske u Crnoj Gori Nj.E Serhat Galip kao i direktor Departmana za kulturu i društvene odnose Memet Kilić, koordinatorka za balkanske države Sevilaja Unal (Sevila Unal) i ekspert u Direkciji za tursku dijasporu i srodne zajednice Ismail Jildiz (Ismail Yildiz).

 

Galerija fotografija