ponedjeljak, 03 februar 2020 14:44

Drobnjak i Martinović na sastanku Upravljačkog odbora HUGEN-a

Tirana, 4. i 5. februar 2020.

Poslanik Momčilo Martinović i poslanica Nada Drobnjak, predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost, učestvovaće na Trećem sastanku Upravljačkog odbora Mreže odbora za ljudska prava i rodnu ravnopravnost Zapadnog Balkana (HUGEN), koji će se održati u Tirani 4. i 5. februara 2020. godine.

Sastanku će prisustvovati i predstavnice sekretarijata Odbora za ljudska prava i slobode i Odbora za rodnu ravnopravnost.

Podsjećanja radi, poslanica Nada Drobnjak je 18. novembra 2019. godine izabrana za neformalnu predsjednicu Upravljačkog odbora HUGEN-a, a poslanik Momčilo Martinović je u oktobru 2019. izabran za zamjenu člana.

Na Sastanku će učestvovati predstavnici odbora za ljudska prava i rodnu ravnopravnost iz šest država Zapadnog Balkana: Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Kosovo, Republike Srbije i Republike Sjeverne Makedonije, koje učestvuju u projektu Vestminsterske fondacije za demokratiju koji se realizuje od aprila 2019. do novembra 2021.

Prvog radnog dana, na sastanku Upravljačkog odbora HUGEN-a biće riječi o:
- tekućem post-zakonodavnom pilot procesu u parlamentima koji učestvuju u ovoj mreži (koji zakon je odabran; kako organizovati konsultacije sa relevantnim subjektima; šta da se uradi nakon što se finalizira izvještaj),
- potencijalnim multilateralnim/bilateralnim događajima i sastancima,
- organizovanju saslušanja u odborima (javna/nadzorna saslušanja),
- potencijalnom onlajn alatu za praćenje implementacije preporuka nacionalnih institucija za ljudska prava,
- prioritetima rada odbora koji učestvuju u ovom projektu tokom 2020. godine,
- statusu proizvoda koji se trenutno razvijaju i planiranih aktivnosti (Vebsajt Mreže i istraživanje o institucionalnoj osnovi za post-zakonodavni nadzor u regionu Zapadnog Balkana),
- ostalim pitanjima, određivanju datuma za sledeći sastanak Upravljačkog odbora HUGEN-a, aktivnostima na stvaranju kapaciteta i planiranju studijske posjete Ujedinjenom Kraljevstvu.

Drugi radni dan sastanka će se održati u Parlamentu Albanije, a učesnicima će se obratiti Vasilika Hysi, zamjenica predsjednika Parlamenta Albanije, Nada Drobnjak, predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost i neformalna predsjednica HUGEN-a i Ivan Radojević, menadžer programa Vestministerske fondacije za demokratiju.

Nakon toga, viši savjetnik za upravljanje u WFD Frenklin De Vrize će govoriti o:
- post-zakonodavnom nadzoru i zašto je važno izvršiti nadzor uticaja zakonodavstva,
- post-zakonodavnom nadzoru u Evropi: iskustvima iz nacionalnih parlamenata Evrope, uključujući Njemačku, Francusku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Italiju, Švedsku, Švajcarsku i Belgiju,
- principima post-zakonodavnog nadzora i
- praktičnim koracima za pokretanje post-zakonodavnog nadzora na Zapadnom Balkanu.