ponedjeljak, 21 oktobar 2019 18:21

Predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode na konferenciji o fiskalnim i administrativnim imperativima za rani razvoj djece

Podgorica, 22. i 23. oktobra 2019. godine

Predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode dr Halil Duković učestvovaće na Konferenciji na visokom nivou ''Investiranje u rane godine - Konferencija o fiskalnim i administrativnim imperativima za rani razvoj djece'', koja će se održati u Podgorici 22. i 23.oktobra 2019. godine.

Konferencija, koju organizuju Predstavništvo UNICEF-a u Crnoj Gori i Univerzitet Donja Gorica, održaće se na Univerzitetu Donja Gorica, sa početkom u 8 sati i 30 minuta.     

Konferencija će promovisati važnost ranog razvoja djeteta kao vitalne strategije za dugoročni ekonomski razvoj zemlje, kao i za ostvarivanje ciljeva u vezi sa ljudskim pravima i održivim razvojem. Ulaganje u rani razvoj djece prepoznato je kao jedna od najboljih investicija države za podsticaj ekonomskog rasta, promovisanje mirnog i održivog društva u cilju eliminisanja ekstremnog siromaštva i nejednakosti. Ovaj događaj je prilika da se istakne važnost ranog razvoja djeteta kao jednog od ključnih faktora za razvoj ljudskog kapitala u Crnoj Gori u čemu su stručnost, znanje i iskustvo učesnika Konferencije od ogromne vrijednosti u zajedničkom kreiranju modela koje Crna Gora može primijeniti u podršci budućim generacijama i razvoju ljudskog kapitala.

Na Konferenciji će učestvovati ključni donosioci odluka i stručnjaci iz oblasti zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite, predstavnici lokalnih samouprava, akademici, istraživači, praktičari, kao i predstavnici organizacija civilnog društva, privatnog sektora i diplomatske zajednice.

Konferenciju će otvoriti rektor Univerziteta Donja Gorica prof. dr Veselin Vukotić, predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, zamjenik regionalnog direktora UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju Philippe Cori i šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Nj.E. ambasador Aivo Orav.

Na temu „Šta je rani razvoj djeteta? Zašto je važan za djecu, porodice i zajednice?“ govoriće Frank Oberklaid, profesor pedijatrije na Univerzitetu Melburn, direktor Fondacije ''Centar za zdravlje djece u zajednici Kraljevske dječje bolnice“, dok će o Studiji ekonomskog slučaja za ulaganje u rani razvoj djeteta i „cijeni nedjelovanja“ govoriti dr Chris Desmond, direktor Centra za slobodne studije, glavni istraživač i viši ekonomista Centra izvrsnosti DST- NRF o ljudskom razvoju na Univerzitetu Wits u Južnoj Africi.  

Na prvom panelu  na temu „Rani razvoj djece u Crnoj Gori: Trenutno stanje zasnovano na okviru za podsticajnu njegu“ učestvovaće: ministar zdravlja dr Kenan Hrapović, ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Vlade Republike Srbije i predsjednica Savjeta za dječja prava i međuresorne Komisije za održive ciljeve razvoja Slavica Đukić Dejanović, direktorica studijskog programa Primijenjena psihologija na Univerzitetu Donja Gorica prof. dr Nila Kapor Stanulović, profesorica Filozofskog fakulteta, predstavnica NVO ''Pedagoški centar Crne Gore'' dr Tatjana Novović i predstavnik Instituta za strateške studije i prognoze mr Milika Mirković.

U okviru panela „Argumenti za investiranje u rani razvoj djeteta: povrat na ulaganje u rani razvoj djece u Crnoj Gori i „cijena nedjelovanja“ govoriće: predstavnica Instituta za strateške studije i prognoze dr Jadranka Kaluđerović, državni sekretar u Ministarstvu finansija Nemanja Katnić, ministar prosvjete dr Damir Šehović, koordinatorka za oblast ranog dječjeg razvoja za Evropu i Centralnu Aziju u Svjetskoj banci Dessislava Valerieva Kuznetsova, profesorica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore dr Maja Baćović i zamjenik direktora Uprave za statistiku Crne Gore Vuk Čađenović.

Drugi dan Konferencije otvoriće Ankie Vandekerchhove iz Centra za inovacije u ranim godinama iz Belgije predavanjem na temu „Šta javne uprave mogu uraditi u promociji međusektorske saradnje o ranom razvoju djece?“ O praksi u Crnoj Gori na ovu temu govoriće Suzana Pribilović, ministarka javne uprave, prof. Ekonomskog fakulteta Gordana Đurović, Jana Hainsworth, generalna sekretarka Evropske mreže organizacija za prava djeteta, Refik Bojadžić, generalni sekretar Zajednice opština Crne Gore i mr Vojin Golubović, predstavnik Instituta za strateške studije i prognoze koji će predstaviti nalaze istraživanja.

U popodnevnim satima planiran je rad u grupama i razgovor o daljim aktivnostima u oblasti ranog razvoja djeteta u Crnoj Gori, nakon čega slijedi plenarna sesija.

O ulozi privatnog sektora u ranom obrazovanju i njezi djece radi promocije ekonomskog razvoja i kompetitivnosti govoriće Gabriel Biris iz Rumunije, dok će na istom Panelu učestvovati profesor Mladen Perazić, predstavnik Privredne komore Crne Gore, Ivan Radulović, izvršni direktor Savjeta stranih investitora Crne Gore, Marko Miročević, izvršni direktor Američke trgovinske komore i profesorica Dragana Radević iz Instituta za preduzetništvo i ekomomski razvoj.

Na kraju dvodnevne Konferencije očekuje se usvajanje Zaključaka.