ponedjeljak, 18 mart 2019 15:25

Odbor za ljudska prava i slobode u studijskoj posjeti Sloveniji

Ljubljana, 19 - 22. mart 2019. godine

Članovi Odbora za ljudska prava i slobode Momčilo Martinović i Mirsad Murić boraviće u Studijskoj posjeti Komisiji za peticije, ljudska prava i jednake mogućnosti Državnog zbora Republike Slovenije i drugim relevantnim institucijama koje se bave ljudskim pravima i slobodama i manjinskom politikom u Republici Sloveniji.

Ova aktivnost utvrđena je Planom aktivnosti Odbora za ljudska prava i slobode za 2018. godinu, ali zbog intenzivnih obaveza poslanika na plenumu i radnim tijelima Skupštine Crne Gore nije realizovana tokom 2018. godine.

Realizacija ove posjete, radi unapređenja saradnje i razmjene dobrih praksi, veoma je značajna imajući u vidu članstvo Republike Slovenije u Evropskoj uniji od 2004. godine i njihova iskustva u pregovaračkom procesu.

Pored sastanka sa Evom Irgl, predsjednicom i članovima Komisije za peticije, ljudska prava i jednake mogućnosti Državnog zbora, Programom posjete utvrđeni su sastanci sa predstavnicima Ministarstva kulture: dr Sašom Gazdićem, šefom Službe za kulturne raznolikosti i ljudska prava, dr Gregorom Lesjakom, direktorom Biroa za vjerske zajednice i Petrom Culetto, državnom sekretarkom, kao i sa mr Stankom Baluhom, direktorom Biroa Vlade Republike Slovenije za nacionalne manjine.

Takođe, radi razmjene iskustava i dobrih praksi članovi Delegacije će razgovarati sa zaštitnikom ljudskih prava Republike Slovenije Petrom Svetina i zagovornikom načela jednakosti Mihom Lobnikom.

Tokom boravka u Ljubljani članovi Odbora za ljudska prava i slobode posjetiće Ambasadu Crne Gore u Republici Sloveniji, a sastaće se i sa počasnim konzulom Crne Gore Vojislavom Kovačem i predsjednicima svih crnogorskih udruženja u Republici Sloveniji.