ponedjeljak, 27 mart 2017 16:39

Potpisan Protokol o saradnji Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore i Odbora za politike EU italijanskog Senata

Zvanična posjeta italijanskih senatora Crnoj Gori upriličena je povodom 60 godina od potpisivanja Rimskih ugovora

Predsjednik Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore Adrijan Vuksanović i predsjednik Odbora za politike Evropske unije Senata Republike Italije Vanino Kiti, potpisali su danas Protokol o saradnji dva odbora.

Protokol je potpisan u okviru zvanične posjete delegacije italijanskog Senata Crnoj Gori, što je bila prilika da se potvrdi snažna parlamentarna saradnja i podrška koju Italija pruža Crnoj Gori na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Protokol, između ostalog, podrazumijeva razmjenu informacija i iskustava o dosijeima od zajedničkog interesa koji se tiču Evropske unije, koordinaciju u svrsi zajedničkog djelovanja na sastancima COSAC-a i drugim evropskim konferencijama, kao i organizovanje programa profesionalnog usavršavanja.

Nakon potpisivanja Protokola, predsjednici Kiti i Vuksanović su govorili na konferenciji u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, na temu „Šezdeset godina od Rimskih ugovora: dalji put Evrope“. Konferencija je  upriličena povodom 60 godina od potpisivanja Rimskih ugovora, kojima su kreirane Evropska ekonomska zajednica i Euroatom. Kiti je ukazao na značaj Rimske deklaracije, usvojene 25. marta, kojom su predstavnici država članica i evropskih institucija potvrdili svoju privrženost izgradnji jače i ujedinjenije Evrope, ali i iskazali preferenciju ka ideji „Evrope u više brzina“. Takođe, istakao je stav zvanične Italije da sve države Zapadnog Balkana treba da postanu dio ujedinjene Evrope.

Govoreći na temu budućnosti EU i politike proširenja, predsjednik Vuksanović je podsjetio da se upravo u vremenima krize rađaju velike ideje, te da je ovo ključni period za razvoj država Zapadnog Balkana na putu ka članstvu u EU. Vuksanović je kazao da EU predstavlja veliku ideju, na čijem očuvanju treba jednako da rade i države članice i države kandidati, u cilju njegovanja principa slobode, demokratije i solidarnosti i obezbjeđenja boljeg kvaliteta života svih građana.

Zvanična posjeta italijanskih senatora završena je susretom članova dva parlamentarna odbora, na kojem su italijanski senatori još jednom potvrdili podršku evropskim aspiracijama Crne Gore, te izrazili zadovoljstvo zbog toga što je saradnja dva odbora institucionalizovana kroz potpisivanje Protokola o saradnji.

Italijansku delegaciju, pored senatora Kitija, činili su senator Stefano Kolina, senator Bartolomeo Amidei, Karlo Lo Kašo, zamjenik generalnog direktora za Evropsku uniju Ministarstva za spoljne poslove i međunarodnu saradnju i ambasador Vinćenco del Monako.

Ispred Odbora za evropske integracije, pored predsjednika Vuksanovića, događajima upriličenim povodom posjete prisustvovali su članovi Sanja Vlahović, Marija Ćatović, Andrija Nikolić i Mihailo Anđušić.