utorak, 12 novembar 2019 16:05

Održan sastanak Odbora za evropske integracije sa delegacijom Parlamenta Republike Češke

Članovi Odbora za evropske integracije upoznali goste sa unutrašnjim i spoljnopolitičkim izazovima Crne Gore na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji

U sklopu zvanične posjete delegacije Odbora za evropske poslove Parlamenta Republike Češke Crnoj Gori, čiji je domaćin Odbor za evropske integracije, održan je sastanak delegacija dva odbora.

U češkoj delegaciji su Premisl Mališ, potpredsjednik Odbora za evropske poslove i članovi Odbora Jirži Valenta i František Kopriva. Sastanku je prisustvovao i ambasador Republike Češke u Crnoj Gori Nj.E. Karel Urban.

Na sastanku su istaknuti tradicionalno prijateljski odnosi sa Republikom Češkom, koja predstavlja pozitivan primjer za sprovedene konkretne reforme koje su u konačnom rezultirale članstvom u Evropskoj uniji. Domaćini su upoznali češke poslanike sa trenutnim izazovima Crne Gore na unutrašnjem planu, koji su imali i i dalje imaju uticaj na proces pristupanja EU.

Članovi Odbora za evropske integracije su jednoglasni u stavu da je Evropska unija glavni spoljnopolitički cilj kojem teži dominantna većina građana Crne Gore, ali da je neophodno više raditi na reformama koje se tiču poglavlja 23 i 24, kako bi Crna Gora spremna dočekala poziv za punopravno članstvo u Uniji. Za ovaj zadatak je neophodna i jača podrška EU i zemalja članica, ali i iskrena želja da se riješe ključni problemi u oblasti vladavine prava.

Delegacija Parlamenta Češke uporedila je pojedine izazove Crne Gore i Zapadnog Balkana u oblasti vladavine prava sa izazovima sa kojima se suočavaju i države članice EU, i izrazila nadu da će, i pored internih neslaganja i izazova, Crna Gora očuvati politički konsenzus o procesu evropskih integracija.

Na sastanku je razgovarano i o posljednjim dešavanjima u Uniji u odnosu na politiku proširenja. Iskazana je podrška Češke i Višegradske grupe zemljama Zapadnog Balkana na putu ka EU i uopšte politici proširenja EU; s tim u vezi, izraženo je očekivanje da će na narednom Samitu o Zapadnom Balkanu u Zagrebu 2020. godine članice Višegradske grupe pitanje proširenja Unije pozicionirati visoko na političkoj agendi.

U ime Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore, sastanku su prisustvovali: predsjednik Odbora Slaven Radunović i članovi Odbora Adrijan Vuksanović, Marija Maja Ćatović, Daliborka Pejović, Sanja Pavićević, Momčilo Martinović, Ljiljana Đurašković, Branko Radulović i Neđeljko Rudović.