ponedjeljak, 28 oktobar 2019 15:15

Predsjednik Odbora za evropske integracije na konferenciji „Izazovi Crne Gore u pregovaračkim poglavljima 23 i 24“

Ukazivanje na suštinske probleme i izazove u ovoj oblasti je važna uloga i Skupštine Crne Gore i Odbora za evropske integracije

Predsjednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović danas je učestvovao na konferenciji „Izazovi Crne Gore u pregovaračkim poglavljima 23 i 24“, koji je organizovala nevladina organizacija Građanska alijansa, uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške i Balkanskog fonda za demokratiju. Predsjednik Odbora je bio jedan od govornika u okviru panela Institucije u procesu pregovora, zajedno sa glavnim pregovaračem Crne Gore sa EU Aleksandrom Drljevićem i predsjednikom Sudskog savjeta Mladenom Vukčevićem.

Radunović je ocijenio da Crna Gora u poglavljima 23 i 24 nije ostvarila dovoljno rezultata i postigla zadovoljavajuću spremnost, i iskazao uvjerenje da Evropska unija o svemu tome ima realnu sliku. Istakao je nedostatak nezavisnosti pravosuđa od političkog uticaja i nesmjenjivost vlasti kao ključni razlog tome, kao i nedostatak političke volje za istinske promjene i u ovom i u drugim ključnim djelovima sistema. Radunović je podsjetio na obavezu Skupštine Crne Gore da, kao institucija koja predstavlja građane Crne Gore, među prvima ukaže na suštinske probleme i izazove i da se trudi da oni ne ostanu zaboravljeni i neriješeni, što je upravo i jedna od glavnih uloga Odbora za evropske integracije u procesu pristupanja Crne Gore EU.

Predsjednik Odbora za evropske integracije odgovarao je na pitanja zainteresovanih učesnika konferencije, među kojima su bila i ona vezana za saradnju specijalnog državnog tužioca sa radnim tijelima Skupštine Crne Gore, kao i potrebne korake ka jačanju nezavisnosti pravosuđa.