ponedjeljak, 15 april 2019 15:41

Održan sastanak člana Odbora za evropske integracije sa delegacijom Narodnog vijeća Slovačke

Crna Gora treba da bude dio Evropske unije

Član Odbora za evropske integracije Nikola Rakočević sastao se danas sa Katarinom Čifalvajovom (Katarína Cséfalvayová), predsjednicom Odbora za međunarodne odnose i Ljubošom Blahom (Ľuboš Blaha), predsjednikom Odbora za evropske poslove Narodnog vijeća Slovačke Republike. Sastanku su prisustvovale i poslanice Marta Šćepanović, predsjednica Zakonodavnog odbora i Aleksandra Vuković.

Sastanak je obilježio razgovor na temu dinamike procesa pristupanja Crne Gore EU, saradnje dva parlamenta i moguće konkretizacije zajedničkih aktivnosti u cilju ubrzavanja procesa integracije i što skorijeg članstva Crne Gore u EU.

Član Odbora Nikola Rakočević upoznao je goste sa trenutnim stanjem pristupnih pregovora; on je istakao 32 otvorena i tri zatvorena poglavlja, uz očekivanje da će tokom ove godine biti otvoreno i poslednje preostalo poglavlje 8 – Konkurencija, nakon čega će se pristupiti zahtjevnijoj fazi zatvaranja pregovaračkih poglavlja. Rakočević je naglasio da je put ka članstvu dug i naporan, ali da Crna Gora odolijeva svim izazovima i predvodi proces integracija na Zapadnom Balkanu. Na njenom evroatlantskom putu, značajnu podršku imala je upravo od Slovačke Republike, dodao je Rakočević, i u tom smislu se zahvalio gostima, a posebno ambasadoru Slovačke Republike u Crnoj Gori na cjelokupnom zalaganju, uz očekivanje da će saradnja dvije prijateljske države biti jednako plodotvorna i u budućnosti.

Katarina Čifalvajova, predsjednica Odbora za međunarodne odnose pohvalila je napore koje Crna Gora ulaže u reforme i pristupne pregovore sa EU, navodeći da Slovačka predstavlja snažnog zastupnika politike proširenja, vjerujući da države Zapadnog Balkana zaslužuju mir, prosperitet i razvoj. Ljuboš Blaha, predsjednik Odbora za evropske integracije kazao je da je Crna Gora spremna za članstvo u EU, te izrazio nadu da će uskoro i ozvaničiti članstvo, objašnjavajući da Zapadni Balkan ne treba da bude žrtva trenutnih izazova na nivou Unije. Naprotiv, pristupanje država regiona pruža priliku da se Unija ojača, pa je potrebno da EU pošalje nedvosmislenu poruku da je evropska perspektiva Zapadnog Balkana garantovana, poručili su slovački poslanici.  

Poslanice Marta Šćepanović i Aleksandra Vuković dale su svoje viđenje o aktuelnostima na političkoj sceni Crne Gore. Poslanica Šćepanović govorila je o aktivnostima u okviru Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, ističući ključne ciljeve Odbora koji se odnose na ispunjavanje svih preporuka relevantnih međunarodnih organizacija i unapređenje ukupnog izbornog ambijenta u Crnoj Gori. Poslanica Vuković govorila je o političko strateškim karakteristikama regiona, ističući da ulazak država Zapadnog Balkana u EU treba da Uniji donese novu snagu i vrijednost, kao i da je na putu reformi i transformacije društva potrebno da sve političke strukture pokažu demokratsku zrelost i političku ozbiljnost.

U ime slovačke delegacije sastanku je prisustvovao i ambasador Slovačke u Crnoj Gori, Nj.E. Roman Hloben i njegov zamjenik Martin Balco.