srijeda, 11 jul 2018 15:50

Održana 24. sjednica Odbora za evropske integracije

Istaknut značaj primjene institucionalnog i zakonodavnog okvira vezanih za poglavlja 23 i 24, sa akcentom na reformu medijskog zakonodavstva

Na danas održanoj 24. sjednici Odbora za evropske integracije održano je konsultativno saslušanje predstavnika nadležnih organa na temu ispunjavanja obaveza iz procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, sa fokusom na poglavlja 23 i 24.

Sjednici Odbora su prisustvovali Marijana Laković-Drašković, generalna direktorica Direktorata za pravosuđe Ministarstva pravde i članica Pregovaračke grupe za poglavlja 23 i 24, Sreten Radonjić, direktor Agencije za sprječavanje korupcije, Dragan Pejanović, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova, Željko Rutović, generalni direktor Direktorata za medije u Ministarstvu kulture i Blanka Radošević-Marović, generalna direktorica Direktorata za unapređenje i zaštitu ljudskih prava.

Na sjednici je bilo riječi o izazovima u datim poglavljima, implementaciji zakonodavnog i institucionalnog okvira, ali i slobodi i profesionalizaciji medija, rezultatima Agencije za sprječavanje korupcije i nivou bezbjednosti.

Članovi Odbora za evropske integracije su kroz formu pitanja iskazali interesovanje za slučajeve nasilja nad novinarima, izmjene zakonodavstva u sferi medija, zajedničku saradnju granične policije Crne Gore i susjednih država i potencijalni priliv migranata u Crnu Goru.

Sjednici su prisustvovali i Željko Aprcović, predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, i Luiđ Škrelja, predsjednik Administrativnog odbora.