petak, 29 jun 2018 17:00

Završena posjeta delegacije Odbora za evropske integracije Zagrebu

Potpisan Protokol o saradnji dva skupštinska odbora u oblasti evropskih integracija

Predsjednik Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore Adrijan Vuksanović i predsjednik Odbora za evropske poslove Hrvatskog sabora Domagoj Ivan Milošević danas u Zagrebu su potpisali Protokol o saradnji dva skupštinska odbora.

Protokol predviđa snažniji međuinstitucionalni dijalog i razmjenu informacija i stavova s ciljem zajedničkog djelovanja dva parlamenta na evropskom nivou, prenos stručnih iskustava iz procesa pristupanja EU i sprovođenja evropskog zakonodavstva, kao i promovisanje važnosti uloge nacionalnih parlamenata u procesu evropskih integracija.

Takođe, delegacija Odbora se danas susrela sa Vesnom Pusić, članicom Odbora za evropske poslove i nekadašnjom predsjednicom Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju EU. Pusić je predstavila funkcionisanje nekadašnjeg radnog tijela zaduženog za kontrolu procesa pristupanja Hrvatske, te iskustva saradnje i komunikacije u pretpristupnom periodu.  Na sastanku je naročito istaknuta važnost političke koordinacije i daljeg rada na informisanju građana i nakon pristupanja EU.

Na kraju posjete, delegaciju je primila Marija Pejčinović Burić, potpredsjednica Vlade i ministarka vanjskih i evropskih poslova Hrvatske. Predsjednik Vuksanović je izrazio zahvalnost na podršci koju Hrvatska pruža Crnoj Gori na putu ka EU, te istakao važnost napretka svake države na osnovu pojedinačnih zasluga. Pejčinović Burić je naglasila odlične bilateralne odnose dvije države, te pozvala na jačanje privredne i energetske saradnje. Na sastanku je potvrđeno da će Hrvatska i dalje podržavati evropski put Crne Gore, kroz diplomatske napore i stručnu i tehničku pomoć.

Delegaciju Odbora, pored predsjednika Vuksanovića, činili su članovi Odbora Mihailo Anđušić i Momčilo Martinović, kao i poslanik Miloš Nikolić, član Odbora za međunarodne odnose i iseljenike.