subota, 26 maj 2018 15:39

Održana konferencija „Evropski proces proširenja: prekogranična saradnja kao instrument evropskih integracija“

Budućnost država Zapadnog Balkana je u EU

Predsjednik Odbora za evropske integracije Adrijan Vuksanović govorio je danas na konferenciji posvećenoj ideji Evropske unije i perspektivi država Zapadnog Balkana za članstvo u zajednicu evropskih naroda. Vuksanović je kazao da je evropska ideja duboko ukorjenjena i da je karakteriše neophodnost i istrajnost, te da je rješenje svake krize kako na evropskom nivou, tako i u regionu, integracija. Artikulacija zajedničkih interesa susjednih država doprinijeće homogenizaciji regiona, a stabilnost Evropske unije zavisi od stabilnosti Zapadnog Balkana, zaključio je predsjednik skupštinskog Odbora za evropske integracije.

Učesnici konferencije, među kojima je bilo i poslanika Evropskog parlamenta, osvrnuli su se na nedavni Samit u Sofiji, ističući da je usvojena Deklaracija potvrdila opredjeljenost EU za pružanje podrške integraciji cijelog regiona, te spremnost da se ojača povezanost između Evropske unije i država Zapadnog Balkana, ali i samih država u regionu. Poslanici Evropskog parlamenta su poručili da je budućnost država Zapadnog Balkana u EU i u tom smislu istakli značaj regionalne stabilnosti, saradnje i dobrosusjednih odnosa.

Tokom dvodnevne konferencije bilo je riječi i o aktivnostima država regiona u okviru Programa prekogranične saradnje, multikulturalizmu i povezanosti susjednih država, koje streme ostvarivanju zajedničkih ciljeva.