subota, 12 maj 2018 10:54

Održana međuparlamentarna konferencija “Idejom EU do mira i razvoja“

Fokus pregovora Crne Gore i Evopske unije staviti na zatvaranje poglavlja

Predsjednici Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i Odbora za evropske integracije, Andrija Nikolić i Adrijan Vuksanović učestvovali su na dvodnevnoj međunarodnoj parlamentarnoj konferenciji, održanoj u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Konferencija je okupila predstavnike izvršnih i parlamentarnih struktura država članica Evropske unije i država regiona, a razgovarano je o evropskoj bezbjednosti: odnosu EU, NATO i Ruske Federacije, politici proširenja i decentralizaciji EU,  kao i odnosu monetarne i fiskalne politike EU.

U pozdravnom govoru, predsjednica Skupštine Republike Srbije Maja Gojković i predsjednik skupštinskog Odbora za evropske integracije Nenad Čanak, istakli su da je cilj konferencije pokazati nedvosmislenu privrženost evropskim integracijama, te osnažiti kredibilnost evropske perspektive, koja će ideju Evropske unije učiniti snažnom i stabilnom. 

Predsjednici dva odbora sastali su se tokom konferencije sa predsjednikom Odbora za evropske poslove njemačkog Bundestaga Ginterom Krihbaumom, sa kojim su razgovarali o napretku Crne Gore na njenom putu ka EU. Krihbaum je poručio crnogorskim kolegama da Crnu Goru sa 30 otvorenih poglavlja vidi kao buduću članicu EU, te da će fokus u narednom periodu biti na zatvaranju poglavlja. Nikolić i Vuksanović sa Krihbaumom su razgovarali i o produbljivanju saradnje Bundestaga i Skupštine Crne Gore. Dogovoreno je da predsjednici odbora za medjunarodne odnose i iseljenike i evropske integracije Skupštine Crne Gore, do kraja godine posjete njemački Bundestag.

U prethodna dva dana, razgovarano je o konrektnim modalitetima saradnje institucija Evropske unije i država aspiranata, kao i susjednih država međusobno, u cilju prevazilaženja aktuelnih izazova. U tom smislu, parlamentarci su istakli da je potrebno intezivirati dijalog u cilju identifikovanja prepreka, a kroz otvorenu razmjenu mišljenja održati evropsku ideju, biti hrabar u sprovođenju obaveza i reformi i solidaran u prevazilaženju zajedničkih izazova.