četvrtak, 02 novembar 2017 13:14

Održana panel debata povodom 60 godina od potpisivanja Rimskih ugovora

Očuvanje evropskih vrijednosti kao glasa svih njenih građana ključno za budućnost Evropske unije

Evropa nije samo prostorna kategorija, ona je ideja i vrijednost koja se odnosi na univerzalnost prava, a Evropska unija u vremenu aktuelnih izazova, pronalazi novu trasu razvoja njenih država članica, poruka je današnjeg skupa na Fakultetu političkih nauka, posvećenog obilježavanju 60 godina od potpisivanja Rimskih ugovora.

Predsjednik Odbora za evropske integracije Adrijan Vuksanović govorio je na temu budućnosti Evropske unije, ali i perspektive Zapadnog Balkana u EU, i tom prilikom istakao da se značaj potpisivanja Rimskih ugovora ogleda u osiguravanju trajnog mira u Evropi, te da je jedino u miroljubivim okolnostima moguće valorizovati ideje i ostvariti ciljeve.

U okviru panel debate “Perspektive EU i Zapadnog Balkana šest decenija nakon Rimskih ugovora“, dat je osvrt na Evropu u vremenu stvaranja evropske zajednice i danas, ali i na uticaj današnje krize unutar same Unije na politiku proširenja i prijem novih članica.

Osim predsjednika Odbora za evropske integracije, na panelu su učestvovali i dekan Fakulteta prof. dr Saša Knežević, ministar evropskih poslova Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović, ambasador Republike Italije u Crnoj Gori Vinćenco del Monako, zamjenik predsjednika Odbora za spoljne poslove i emigraciju italijanskog Senata Paolo Korsini i član Odbora za spoljne poslove i emigraciju, senator Vito Rozario Petroćeli.

Naglašeno je da treba uzeti u obzir da proces integracije poznaje dvije dimenzije, te da se u tehničkom smislu očekuje da Crna Gora što skorije ispuni očekivano, a da samo učlanjenje zavisi od političke volje država članica.  S tim u vezi, italijanski senatori istakli su spremnost Republike Italije da pruži podršku Crnu Gori na njenom putu ka članstvu u EU.