ponedjeljak, 23 oktobar 2017 20:26

Predsjednik Odbora za evropske integracije učestvovao na okruglom stolu na temu „Da li će Berlin plus promijeniti politiku proširenja Evropske unije?“

Na skupu istaknuta važnost Berlinskog procesa kao dodatnog mehanizma za snažnije infrastrukturno i ekonomsko povezivanje zemalja regiona

 

Predsjednik Odbora za evropske integracije Adrijan Vuksanović učestvovao je danas na okruglom stolu na temu „Da li će Berlin plus promijeniti politiku proširenja Evropske unije?“. Događaj su organizovali NVO Centar za građansko obrazovanje i Fondacija Fridrih Ebert.

Uvodna izlaganja na skupu su dale Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje i Ursula Koh-Laugvic, direktorka Regionalne kancelarije Fondacije Fridrih Ebert, dok su na okruglom stolu, pored predsjednika Vuksanovića, govorili Nj.E. Hans Ginter Matern, ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori, Ivan Leković, generalni direktor za bilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova i Nj.E. Alison Kemp, ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori.

Predsjednik Vuksanović je istakao važnost Berlinskog procesa kao modela za dodatni podstrek procesu reformi u regionu, te pohvalio sprovođenje važnih projekata iz oblasti regionalne transportne i energetske infrastrukture, kao i otvaranje Regionalne kancelarije za saradnju mladih. Povodom pisma namjere predsjednika EK Žan Kloda Junkera, u kojem se 2025. godina pominje kao godina perspektive za pristupanje Crne Gore i Srbije Uniji, Vuksanović je kazao da Crna Gora odgovorno postupa, zalažući se za to da svaka država bude ocijenjena shodno sopstvenom napretku u procesu reformi. Takođe, istakao je da je naša država u potpunosti spremna da pruži političku i tehničku pomoć drugim zemljama regiona.

Panelisti su se saglasili da Berlinski proces nije zamjena, već dopuna postojećeg procesa pregovora sa Evropskom unijom, te izrazili svoju bezrezervnu podršku principu „regate“, kao važećem modelu vrednovanja pojedinačnog napretka država kandidata na putu ka EU.

U diskusiji su učestvovali i članovi Odbora za evropske integracije Marija Ćatović i Mihailo Anđušić, kao i brojni predstavnici političkih partija, nevladinih organizacija i akademske zajednice.