ponedjeljak, 24 februar 2020 16:34

Predstavljen Vodič za poslanike o održivoj urbanoj mobilnosti

Održano informativno predavanje na temu održive urbane mobilnosti, kojom prilikom je predstavljen Vodič za poslanike o održivoj urbanoj mobilnosti.

Vodič za poslanike na ovu temu predstavlja kratak uvod u načela održive urbane mobilnosti, kroz prizmu izrade Plana održive urbane mobilnosti i namijenjen je poslanicima u Skupštini Crne Gore kako bi se bliže upoznali sa modelom održivog planiranja saobraćaja u gradskim područjima.

Predstavljanje Vodiča i slovenačkih iskustava u sprovođenju politika iz oblasti održive urbane mobilnosti je organizovano i kako bi u procesu donošenja odluka o odgovarajućim zakonima na nacionalnom nivou, poslanici posjedovali dovoljno informacija o ovom konceptu, koji je nastao kao odgovor na savremene izazove urbanog življenja.

Predstavnici: Škole političkih studija – Jelena Ristović, GIZ-a – Jasna Sekulović, NVO „Biciklo.me“ - Blažo Crvenica i Stefan Bulatović i ekspert GIZ-a iz Slovenije, Aljaž Plevnik, upoznali su prisutne sa aktivnostima na izradi Vodiča, iskustvima u Sloveniji vezanim za podršku nacionalnog nivoa sprovođenju planova održive urbane mobilnosti, potencijalnim barijerama i izazovima u sprovođenju istih i dr.

Događaj je organizovan u saradnji sa Odborom za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore, uz podršku Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbG (GIZ) i njegovog Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Europu – energetska efikasnost (ORF EE), u saradnji sa Školom političkih studija.

 

pdfVodič za poslanike o održivoj urbanoj mobilnosti