ponedjeljak, 29 jun 2020 16:10

Odbor za bezbjednost i odbranu održao 55. sjednicu

Odbor razmotrio aktuelnu bezbjednosnu situaciju u opštini Budva

Odbor za bezbjednost i odbranu na današnjoj sjednici, u prisustvu ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića i direktora Uprave policije Veselina Veljovića sa saradnicima razmotrio aktuelnu bezbjednosnu situaciju povodom dešavanja u opštini Budva. Na temelju sprovedene rasprave, Odbor je, većinom glasova usvojio sljedeće zaključke:
1. Odbor poziva sve učesnike u ovim dešavanjima na razumno ponašanje, suzdržanost, smirivanje tenzija i pružanje punog doprinosa u stvaranju uslova za očuvanje stabilne bezbjednosne situacije u Crnoj Gori, javnog reda i mira kao i bezbjednosti svih građana, naglašavajući značaj dijaloga i poštovanja institucija sistema.
2. Odbor je konstatovao da se prilikom nemira u Opštini Budva, na razne i neprimjerene načine, atakovalo na pripadnike Uprave policije, koji časno i savjesno obavljaju svoje profesionalne dužnosti saglasno zakonima uz visok stepen tolerancije, i s tim u vezi oštro osuđuje svaki vid napada na službenike policije, a time i institucije sistema i Državu Crnu Goru.
3. U kontekstu prigovora u vezi sa eventualnim prekoračenjima policijskih ovlašćenja i upotrebom prekomjerne ili nesrazmjerne sile tokom predmetnih dešavanja, Odbor zahtjeva da nadležni, prvenstveno Unutrašnja kontrola policije kao i druge nadležne institucije, utvrde istinitost iznijetih navoda i preduzmu sve mjere s tim u vezi, uz puno uvažavanje stava Savjeta za građansku kontrolu rada policije usvojenim ovim povodom.
4. Odbor smatra izuzetno važnim da Država i u ovakvim trenucima pokaže svoju snagu i odlučnost u očuvanju bezbjednosti i vitalnih intresa, i kroz profesionalne kapacitete i puno poštovanje Ustavom utvrđenog poretka, vladavine prava i zakonitosti zaštiti svoje interese i interese svih građana Crne Gore.