utorak, 07 april 2020 14:34

Saopštenje predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu

Zahvalnost pripadnicima sektora bezbjednosti, podrška unapređenju standarda

Cijeneći cjelokupan društveni kontekst koji je izazvan pojavom i širenjem virusa CoVID-19 vjerujem da možemo slobodno kazati da su Vlada Crne Gore i Nacionalno kordinaciono tijelo za zarazne bolesti pravovremenim, odlučnim i sadržajnim reagovanjem i mjerama dali puni doprinos borbi protiv ove pošasti, a o čemu najbolje govore rezultati te aktivnosti u borbi za zdravlje i živote građana Crne Gore.

Takođe, važno je iskazati i veliku zahvalnost zdravstvenom segmetu bezbjednosti, odnosno svim zdravstvenim radnicima koji svojim nesebičnim i predanim zalaganjem daju izuzetno značajan doprinos u ovoj teškoj borbi.

Posebnu pohvalu zaslužuju i službenici u  sektoru bezbjednosti - Ministarstvu unurtrašnjih poslova, Ministarstvu odbrane, pripadnici Uprave policije, Vojske Crne Gore koji ulažu vanredne napore kako bi dali doprinos u očuvanju zdravlja građana Crne Gore i spašavanju njihovih života. Posebnu podršku zaslužuju pripadnici Uprave policije koji u posebnim i otežanim uslovima profesionalmo, stručno, odgovorno i posvećeno rade u primjeni propisa kojima se sankcionišu prekršioci ovih mjera a u cilju preveniranja daljeg širenja ove opake bolesti koja je zahvatila populaciju na globalnom planu.

Pored navedenog djelovanja, a u cilju zaštite najviših vrijednosti zdravlja i života građana Crne Gore, važnim se cijene i napori snaga bezbjednosti i odbrane koji u ovim posebnim uslovima daju izuzetan doprinos očuvanju bezbjednosti i imovine građana Crne Gore, te efektivnom djelovanju sistema u cjelini obavljajući i poslove iz svoje redovne nadležnosti.

Imajući u vidu važnost ovih poslova za naše društvo i njihov predan rad, neophodno je posebnu pažnju usmjeriti na poboljšanje standarda svih aktera uključenih u ovu borbu, i u narednom periodu u tom pravcu ću kao predsjednik Odbora za bezbjednost - siguran sam uz saglasnost i ostalih članova, iskazati punu podršku.

Još jednom pozdravljam i pohvaljujem napore svih djelova sistem koji rade danonoćno kako bi efekti virusa CoVID-19 bili što manji po živote i zdravlje gradjana. Čitavo društvo im iskazuje divljenje i poštovanje, na velikoj požrtvovanosti u prvim redovima borbe protiv ove opasne bolesti.

Na kraju, pozivam sve građane Crne Gore na solidarnost, uzajamno poštovanje, požrtvovanost i društvenu odgovornost, kako bismo zdravstveni problem sa kojim smo suočeni bili u mogućnosti prevazići sa najmanjim posljedicama. Zato moramo svi da damo pojedinačan doprinos i poštujemo preporuke Vlade Crne Gore i Nacionalnog koordinacionog tijela, kako bi svojim aktivnostima smanjili mogućnost daljeg širenja virusa, a time i ugrožavanja sopstvenog ali i života drugih građana.

#Ostani doma! zbog sebe, svojih najmilijih i društva u cjelini.