četvrtak, 18 jul 2019 16:36

Održana 68. sjednica Administrativnog odbora

Tema sjednice ,,Poslanički imunitet''

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore 26. saziva, održao je 68. sjednicu na temu ,,Poslanički imunitet''. Uvodno obraćanje imao je predsjednik Odbora Luigj Shkrela, predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović i potpredsjednik Skupštine Crne Gore Genci Nimanbegu.

Značajan doprinos u radu tematske sjednice dali su eminentni pravni stručnjaci: Ivica Stanković, predsjednik Tužilačkog savjeta, prof. dr Mladen Vukčević, predsjednik Sudskog savjeta, dr Branislav Radulović, predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore, Zoran Jovetić, predstavnik Advokatske komore i prof. dr Đorđije Blažić, dekan Fakulteta za državne i evropske studije.

Na sjednici su pored članova Odbora učestvovali predsjednici klubova poslanika: Nikola Rakočević, v.d predsjednika Kluba poslanika Demokratske partije socijalista; Ervin Ibrahimović, predsjednik Kluba poslanika Bošnjačka stranka, koalicija ,,Albanci odlučno” i Hrvatska građanska inicijativa  i Boris Mugoša, predsjednik Kluba poslanika Socijaldemokrate Crne Gore i Liberalna partija Crne Gore.

Shodno članu 55 Poslovnika Skupštine Crne Gore u radu sjednice su učestvovali poslanici: Miloš Nikolić, Jovanka Laličić, Danijel Živković, Andrija Nikolić, Radule Novović, Ranko Krivokapić, Andrija Popović, dr Branko Radulović, Nebojša Medojević, Milan Knežević, Predrag Bulatović i Marina Jočić.

U diskusijama pozvanih učesnika i u toku rasprave date su ocjene, lični i politički stavovi, u vezi izrečene procesne mjere poslaniku ,,stavljanje u zatvor''.

Predložene su izmjene čl. 58 i 59 Poslovnika Skupštine Crne Gore, koji regulišu pitanje imuniteta i date su ocjene o potrebi donošenja Zakona o imunitetu. Svi učesnici su ocijenili da je rasprava bila konstruktivna i da će ista doprinijeti da se pored ustavnih odredbi institut poslaničkog imuniteta bliže uredi zakonskim propisima a detaljnije Poslovnikom Skupštine Crne Gore. Od strane parlamentarne većine upućen je poziv opozicionim poslanicima da u narednom periodu pristupe izradi izmjena Poslovnika Skupštine Crne Gore.

Odbor je zauzeo stav da se o predlozima zaključaka od strane svih poslaničkih klubova izjasni na narednoj sjednici.

Predsjednik Odbora je zaključio sjednicu sa konstatacijom jednog od učesnika, da je parlamentarizam pobijedio na današnjoj sjednici Administrativnog odbora.