utorak, 30 maj 2017 17:27

Brajović: preporuke ODIHR-a predstavljaju podršku jačanju demokratskih procesa u Crnoj Gori

Na sastanku sa delegacijom Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) na čelu sa Romanom Jakičem, šefom posmatračke misije OEBS/ODIHR koja je nadgledala parlamentarne izbore u Crnoj Gori, predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović naglasio je da crnogorske vlasti dijele mišljenje da je Konačni izvještaj posmatračke misije realan, objektivan i pozitivan. Predsjednik je istakao da je Crna Gora s pažnjom razmotrila preporuke iz finalnog izvještaja, te naglasio spremnost da nadležni organi nastave sa unapređenjem izbornog zakonodavstva.

- Sastanak sa delegacijom ODIHR-a i gospodinom Jakičem vidim kao nastavak naše izvanredne saradnje. Razgovarali smo o unapređenju izbornog procesa, primjeni preporuka iz Izvještaja posmatračke misije. Moram da naglasim da preporuke ne doživljavamo kao kritiku već kao dragocjeni savjet i podršku u onome što jeste zadatak našeg društva i čemu smo posvećeni, a to su jačanje vladavine prava i institucija sistema, kao i snaženje demokratskih procesa u cjelini, istakao je Brajović.

Na sastanku je naglašena spremnost ODIHR-a da ohrabri i ponudi svoju ekspertsku pomoć u realizaciji preporuka iz Izvještaja. Izraženo je, takođe, očekivanje proaktivnog pristupa institucija zaduženih za sprovođenje izbornog procesa imajući u vidu da kao direktni akteri izbornog procesa mogu najefikasnije uočiti nedostatke u praksi. Iskazano je zadovoljstvo zbog spremnosti da se usvoje preporuke, kako one koje je moguće otkloniti u relativno kratkom roku, tako i one iz domena izmjene zakonodavstva, koje zahtijevaju duže vremenske rokove. Govoreći o kontinuitetu saradnje, predstavnici ODIHR-a podsjetili su na činjenicu da su od svih država bivše Jugoslavije, tokom 90-ih godina jedino u Crnoj Gori imali otvorenu kancelariju za rad.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo što će se delegacija ODIHR-a tokom dana u Skupštini Crne Gore sastati sa većinom poslaničkih klubova parlamentarnih stranaka, kako iz vladajuće većine tako i iz opozicije.

Video: