petak, 19 maj 2017 16:04

Akcenti sa Samita predsjednika parlamenata zemalja Centralne i Istočne Evrope

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, nakon učešća na Samitu predsjednika parlamenata Centralne i Istočne Evrope u Varšavi je izjavio da je Samit bio prilika da se razgovara o izuzetno značajnim pitanjima i ulozi parlamenata u međunarodnoj saradnji.

- Samit predsjednika parlamenata Centralne i Istočne Evrope bio je još jedna prilika da se razgovara o izuzetno značajnim pitanjima, kao što su parlamentarna uloga u međunarodnoj saradnji, razni doprinosi bezbjednosti i regiona i Evrope, takođe infrastrukturna povezanost i mnogi drugi razvojni projekti koji će omogućiti kvalitetniji život naših građana. Posebno sam se u svom učešću osvrnuo na pitanje bezbjednosti, zato što je još uvjek svježa ta priča o našoj odluci da ratifikujemo Vašingtonski sporazum i postanemo članica NATO-a. Kao što znate, Crna Gora je ostvarila svoj veliki cilj tom pričom da sad već možemo slobodno reći da smo članica NATO-a. Mi ćemo najvjerovatnije petog juna predati ratifikacione instrumente State Department-u, i moram da kažem da sam od svih sagovornika dobio samo čestitke i pohvale za takav put Crne Gore. Naravno, to je nama samo prilika da još intezivnije nastavimo ka putu u Evropsku uniju i mislim da je vrlo važno kao što sam uvjek isticao Crna Gora je spremna da sasluša svaki dobronamjerni savjet pa i dobronamjernu kritiku. Izuzezno je raspoložena da svoje savjete i iskustva na ovom putu ka NATO integracijama, ka integracijama u EU podijelimo sa svima. Mislim da, pogotovo u regionu Zapadnog Balkana ne bi trebalo da ostane niko ko je van tih integracionih procesa, a takođe smatram da i EU treba da pokaže još više razumijevanje za otvaranje ka pristupu svog novog proširivanja. U svakom slučaju, uvjek mislim da, koliko god neko bio mali i nov, on uvjek može da doprinese tom zajedništvu više. Imao sam niz bilateralnih susreta, i sa domaćinima, kolegama iz Poljske, kao i Mađarske, Ukrajine, sa svima, jer stvara se zaista jedna vrsta zajedništva, pravog prijateljstva između predsjednika parlamenata, a to je vrlo važno, jer mi samo ne donosimo zakone, mi kroz našu aktivnost pokazujemo ustvari i iniciramo neke ideje, a sve u korist interesa boljeg života naših građana. U tom smislu zaista mislim da je, izuzetno važno bilo što je Crna Gora prepoznata kao lider, već smo ne na putu za NATO, mi smo u NATO-u već, ali i kao lider kad su u pitanju evropske integracije u Evropsku uniju, lider Zapadnog Balkana, a Zapadni Balkan je još uvjek nažalost jedno prilično rovito područje, a mi želimo svi da ga vidimo kao područje potpune stabilnosti, mira i dobrosusjedske saradnje čemu Crna Gora daje puni doprinos, izjavio je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.

 

Predsjednik Sejma Republike Poljske Marek Kuhčinski je istakao zadovoljstvo zbog učešća delegacije koju je predvodio predsjednik Skupštine Brajović:

Brajovic Kuhcinski

- Zadovoljan sam što je delegacija Crne Gore koju je predvodio predsjednik Skupštine, danas učestvovala na Samitu predsjednika parlamenata Centralne i Istočne Evrope u Varšavi. Dakle, mi pažljivo pratimo situaciju na Zapadnom Balkanu i u Crnoj Gori, i podržavamo nastojanje Crne Gore da uđe u NATO, kao i da postane član jedne velike porodice kakva je Evropska unija. Mi smo svjesni pozicije u kojoj je Crna Gora, kao i njene istorijske pozicije dakle onoga što je bilo, vrlo pažljivo gledamo šta se događa i podržavamo Crnu Goru u težnjama da postane član Evropske unije.

Mislim da težnja Crne Gore da bude i ostane jaka demokratska država, da se održi rezultat izbora, da je to vrlo bitno, i mislim da cijeli demokratski svijet podržava u tome Crnu Goru. Na današnjem Samitu, ono sve što je govorio gospodin predsjednik je bilo od velikog interesa za sve učesnike sastanka, i mislim da je tu stekao nove države koje će podržavati Crnu Goru na putu prema Evropskoj uniji. Dakle, pozdravljam srdačno Crnu Goru i želim sve najbolje prijateljima iz Crne Gore, izjavio je predsjednik Sejma Republike Poljske Marek Kuhčinski.

 

Predsjednik Parlamenta Mađarske, Laslo Kover je kazao da je pristupanje Crne Gore NATO-u od velikog značaja za cio region:

Brajovic Kover

- Željeli bismo da čestitamo našim prijateljima u Crnoj Gori zbog činjenice da prije nego se proces pristupanja zemlje NATO-u završi, preostaje da se obavi još samo nekoliko simboličnih formalnosti. I kao što je to bilo u slučaju Mađarske, gdje je pristupanje NATO-u je bio prvi korak ka integraciji u Evropsku uniju, verujemo da će isto važiti i u slučaju Crne Gore, i vaša evroatlantska integracija će dobiti još jedan podsticaj kao rezultat svega. I ovo ima veliki značaj ne samo za Crnu Goru, već i za cio region. Ovo je korak koji može da stabilizuje region i otvori vrata za nove perspektive onim zemljama u regionu koje još uvijek zaostaju za Crnom Gorom u pogledu njihove evroatlantske integracije. I za Mađarsku je ovo isto tako veoma važno, jer pokušavamo da olakšamo ovaj proces i podržimo naše prijatelje u Crnoj Gori na njihovom putu ka evropskim integracijama i u tom smislu ovo smatramo i uspjehom Mađarske. I za nas, prijateljstvo sa Crnom Gorom zadire u istorijsku prošlost. To je u regionu oduvijek bio veoma važan odnos za Mađarsku, i ako mi dopustite, ilustrovaću sa samo jednim primjerom, u smislu investicija - Mađarska je druga država članica Evropske unije u Crnoj Gori po tom pitanju, rekao je predsjednik Parlamenta Mađarske Laslo Kover.

Video:

Izjava predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića 
 
Izjava predsjednika Sejma Republike Poljske Mareka Kuhčinskog
 
Izjava predsjednika Parlamenta Mađarske Lasla Kovera
youtube: https://youtu.be/Xox2YCdDwzM

cloud: http://207.38.84.154/owncloud/index.php/s/1LTSK9pZOJIw1pu