četvrtak, 18 maj 2017 17:53

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović učestvuje na Samitu predsjednika parlamenata Centralne i Istočne Evrope

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović koji učestvuje na Samitu predsjednika parlamenata Centralne i Istočne Evrope, imao je danas u Varšavi, Republici Poljskoj izlaganje u okviru teme:  „Sigurnosna situacija u regionu“.

Govoreći o bezbjednosti Zapadnog Balkana, kao regiona koji je čvrsto vezan za evropski bezbjednosni kompleks, ali i o novim bezbjednosnim izazovima i načinima na koje se zajedničkom saradnjom oni mogu prevazići, predsjednik Brajović je istakao da je danas, više nego ikada prije, potrebna revitalizacija zajedničkih vrijednosti, solidarnosti i ideje evropskog jedinstva, pri čemu treba voditi računa o posebnostima i specifičnim istorijskim iskustvima svake države pojedinačno.

On je ukazao da je Crna Gora, imajući u vidu njen istorijski put, nažalost često na teži način, dolazila do spoznaje da samo čuvanjem vrijednosti, tradicije, okrenuta sebi, ali uz čvrstu saradnju sa susjedima i otvorenost prema novim idejama, može sačuvati građanski, multinacionalni i multikonfesionalni karakter zemlje, koji predstavlja njenu najveću vrijednost. Tu posebnost smo uspjeli da sačuvamo i tokom ratova uzrokovanih raspadom socijalističke Jugoslavije, kada smo bili sigurno utočište za ogroman broj izbjeglica iz našeg susjedstva, podsjetio je Brajović.

- Čvrsto smo uvjereni da je bezbjednosna arhitektura Zapadnog Balkana neraskidivo vezana za EU i NATO, i zato mi u Crnoj Gori evropsku i evroatlantsku integraciju doživljavamo kao najbolji reformski okvir za dostizanje standarda najrazvijenijih demokratija, koji će nam osigurati bezbjednost i omogućiti ekonomski razvoj, s ciljem unaprjeđenja kvaliteta života naših građana, istakao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović. 

- Parlamentarna saradnja u sadašnjem okviru, na nivou predsjednika parlamenata, pored činjenice da trasira put za osnaživanje međuparlamentarne saradnje na svim nivoima, može poslužiti kao sredstvo za brz odgovor na aktuelna pitanja od posebne važnosti za države ovog prostora i naše građane.Zato je važna razmjena iskustava, jer ma koliko mi bili blizu ili daleko geografski, dio smo jednog kulturnog evropskog prostora koji dijeli isto nasljeđe i koji ima iste probleme. To je, na kraju, naša obaveza prema budućim generacijama kojima moramo ostaviti mirnu, stabilnu i ujedinjenu Evropu, zaključio je predsjednik Brajović.

Prije početka Samita predsjednici parlamenata su prisustvovali prijemu koji je priredio Predsjednik Republike Poljske Andžej Duda.

Tokom učešća na Samitu predsjednika parlamenata Centralne i Istočne Evrope, predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, imao je i niz bilateralnih susreta, sa predsjednikom Sejma (Donjeg doma) Republike Poljske Marekom Kuhćinskim, predsjednikom Senata (Gornjeg doma) Republike Poljske Stanislavom Karčevskim,  predsjednikom Parlamenta Mađarske Laslom Koverom, i predsjednikom Senata Rumunije Kalin Popesku Taričanuom.

Tokom razgovora sa predsjednikom Sejma Republike Poljske Marekom Kuhćinskim i predsjednikom Senata Republike Poljske Stanislavom Karčevskim, izraženo je zadovoljstvo odličnim odnosima dvije države, kako na političkom nivou, tako i očiglednim interesom za daljim jačanjem ekonomske saradnje. Predsjednik Brajović je istakao značaj parlamentarne saradnje, pozdravio formiranje grupe prijateljstva u poljskom Sejmu i najavio da će uskoro biti imenovan novi sastav Grupe prijateljstva sa Poljskom i u Skupštini Crne Gore, što će svakako biti doprinos njenom daljem unaprijeđenju. On je zahvalio na kontinuiranoj podršci Poljske evroatlanskim apsiracijama Crne Gore i posebno izdvojio činjenicu da je Poljska bila među prvim zemljama koje su ratifikovale Protokol Crne Gore o pristupanju NATO-u.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović je u razgovoru sa predsjednikom  Senata Rumunije, Taričanuom, u kontekstu veoma dobre parlamentarne saradnje podsjetio na potpisani Memorandum o razumijevanju između Skupštine Crne Gore i Donjeg doma Parlamenta Rumunije i naglasio da je za jačanje međudržavnih odnosa veoma važno dalje intenziviranje političkih kontakata na svim nivoima. Razmotrena su i druga aktuelna politička i ekonomska pitanja Crne Gore i Rumunije.

Predsjednik Parlamenta Mađarske Laslo Kover i predsjednik Brajović su ocijenili da dvije zemlje otvoreno i partnerski sarađuju, i izrazili zadovoljstvo intenzitetom političkog dijaloga i odličnim bilateralnim odnosima te da postoje brojni potencijali za njihovo dalje unapređenje.  

- Mađarska je dala značajan doprinos evropskom i evroatlantskom putu Crne Gore, a podrška se ogleda i kroz njeno djelovanje u okviru Višegradske grupe, kazao je Brajović.  Sagovornici su iskazali interes za daljim unapređenjem ekonomske saradnje i ocijenili važnim redovno održavanje sastanaka Mješovite komisije za ekonomsku saradnju.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović imao je susrete i sa predsjednikom Parlamenta Gruzije Iraklijem Kobakhidzeom, predsjednikom Vrhovne Rade Ukrajine Andrijom Parubijem, predsjedavajućim Doma naroda Bosne i Hercegovine, Barišom Čolakom, predsjedavajućim Predstavničkog doma BiH Šefikom Džaferovićem i potpredsjednicom Parlamenta Bugarske Cvetom Karajančevom.  

Samitu predsjednika parlamenata Centralne i Istočne Evrope u Varšavi prisustvuje više od 30 predsjednika i predstavnika parlamenata evropskih zemalja.

Video:

Izlaganje predsjednika Brajovića na samitu predsjednika parlamenata Centralne i Istočne Evrope
 
Bilaterale sa predsjednicima  Karczewski, Kuchinski, Kover, Tariceanu
 
Bilaterale sa Džaferovic, Kobakhidze, Parubi i Karajanceva 
 
Izjava predsjednika Brajovića - Varšava
 
Izjava za medije - Predsjednik Sejma Republike Poljske Marek Kuhcinski
 
Izjava za medije  -  Predsjednik Parlamenta Mađarske Laslo Kover
youtube: https://youtu.be/Xox2YCdDwzM

cloud: http://207.38.84.154/owncloud/index.php/s/1LTSK9pZOJIw1pu