utorak, 16 maj 2017 14:06

Potpredsjednik PS OEBS: Kontinuirano mudra politika Crnu Goru čini faktorom stabilnosti i mira u regionu

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović primio je danas potpredsjednika Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (PS OEBS) i specijalnog predstavnika za Jugoistočnu Evropu Roberta Batelija, kao i šefa Kancelarije PS OEBS-a u Beču Andreasa Notelu, koji borave u Crnoj Gori.

Predsjednik Brajović je izrazio zadovoljstvo kontinuitetom odličnih odnosa između Crne Gore i OEBS-a, čemu značajno doprinose aktivnosti Misije OEBS-a u Crnoj Gori i Stalne misije Crne Gore pri OEBS-u. Posebno je naglašena uloga OEBS/ODIHR-a, kao i PS OEBS-a u međunarodnoj posmatračkoj misiji na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, koja je objektivno i profesionalno odradila posao. Zvaničnici OEBS-a su konstatovali da ne postoji zemlja koja ne dobija preporuke za unaprjeđenje izbornog procesa, pri čemu je Crna Gora uvijek uvažavala preporuke i otklanjala prepreke u tom procesu.

Potpredsjednik PS OEBS-a Roberto Bateli je čestitao Crnoj Gori na kontinurano mudroj politici u odnosu sa susjedima, kao i harmoničnim međunacionalnim odnosima u zemlji, naglasivši da u dužem periodu prati aktivnosti u regionu. Zbog toga Crna Gora predstavlja faktor stabilnosti i garant mira u regionu, naglasio je Bateli.

Govoreći o stavu opozicije da ne učestvuje u radu Skupštine, Bateli je ponovio jedinstven stav međunarodne zajednice da takav pristup nema legitimitet, jer parlament predstavlja centralnu instituciju gdje se donose odluke i rješavaju problemi.

Članstvo Crne Gore u NATO predstavlja istorijski uspjeh, najznačajniji nakon obnove nezavisnosti istakao je predsjednik Brajović, i dodao da je Crna Gora ponosna što će kao članica i OEBS i NATO pružiti dodatni doprinos bezbijednosnim naporima.  

Podsjećamo da je na Zimskom zasijedanju PS OEBS održanom u Beču u februaru ove godine, predsjednik Skupštine Crne Gore imao niz bilateralnih susreta sa najvišim zvaničnicima ove organizacije, među kojima i sa Robertom Batelijem i Andreasom Notelom.