utorak, 09 maj 2017 17:21

U Skupštini Crne Gore održana diskusija „Što je antifašizam u Crnoj Gori danas“

Povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, u Skupštini Crne Gore održana je diskusija pod nazivom „Što je antifašizam u Crnoj Gori danas“, uz učešće istoričara prof. dr Živka Andrijaševića, prorektora i redovnog profesora UCG, politikologa prof. dr Ilije Vujačića, predavača na FPN u Beogradu i UDG u Podgorici, mr Jadranke Selhanović, pomoćnice direktora Državnog arhiva Crne Gore, dr Slavka Burzanovića iz Istorijskog instituta Crne Gore, kao i mr Adnana Prekića sa Filozofskog fakulteta u Nikšiću. Prisutne je pozdravio i akademik Zuvdija Hodžić, predsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore. Diskutant i moderator bio je dr Dragutin Papović, istoričar, poslanik u Skupštini Crne Gore.

Na skupu je bilo riječi o ulozi antifašizma u građanskom društvu, antifašizmu iz perspektive multinacionalne i multikonfesionalne Crne Gore i izazovima pred kojima se on danas nalazi kod nas i u Evropi. Poseban osvrt dat je na promociju antifašističkih vrijednosti među mladim ljudima.

U uvodnom izlaganju, predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović rekao je da Skupština Crne Gore ima važnu ulogu u pokretanju inicijativa za bavljenje temama od najšireg društvenog značaja, a 9. maj je datum koji ima višestruku važnost. Predsjednik Brajović je naglasio da je zadatak svih pojedinaca koji imaju odgovorne uloge u društvu da promovišu vrijednosti antifašizma, kao što su solidarnost među grupama i pojedincima, društvena pravda, poštovanje različitosti i ravnopravnosti.

- Crna Gora se ima čime ponositi, kako u istorijskom kontekstu, tako i danas. Trinaestojulski ustanak, kao prvi opštenarodni ustanak u porobljenoj Evropi, predstavlja jedan od najsvjetlijih trenutaka u našoj istoriji. Danas se, s punim pravom, ponosimo svojim međunacionalnim i vjerskim skladom, tolerancijom, razumijevanjem različitosti, kao bazičnim antifašističkim vrijednostima koje su njegovane i razvijane decenijama. Jer nezavisna, evropska Crna Gora stvorena je upravo na temeljima antifašističke borbe, rekao je predsjednik Skupštine.

On je kazao da je na istim vrijednostima utemeljena i moderna Evropa kojoj težimo "danas dominantno oslikana u Evropskoj uniji. Ista nit koja je odredila tok istorije dvadesetog vijeka, odredila je razvoj država i naroda Evrope, okupljanje oko istih vrijednosti i u ekonomskom i najširem društvenom smislu", zaključio je Brajović.

Kao posebno važnu, predsjednik Skupštine je istakao potrebu njegovanja kulture sjećanja, jer fašizam kao istorijski neuporediva negativna pojava ne prestaje da postoji, te da je uloga institucija i pojedinaca da brane dokazane i ostvarene vrijednosti na kojima se gradi moderno društvo. 

Ranije danas, predsjednik Skupštine je na čelu državne delegacije položio vijenac na spomenik Partizanu borcu na Gorici.

Podsjećamo takođe da se danas na inicijativu predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića, upućenu ministru prosvjete Damiru Šehoviću, u crnogorskim školama održava čas povodom Devetog maja - Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope.

 

VIDEO:

OBILJEŽAVANJE DANA POBJEDE NAD FAŠIZMOM I DANA EVROPE - DISKUSIJA: „ŠTA JE ANTIFAŠIZAM U CRNOJ GORI DANAS“, SKUPŠTINA CRNE GORE - 1. DIO
 
OBILJEŽAVANJE DANA POBJEDE NAD FAŠIZMOM I DANA EVROPE - DISKUSIJA: „ŠTA JE ANTIFAŠIZAM U CRNOJ GORI DANAS“, SKUPŠTINA CRNE GORE - 2. DIO
 
OBILJEŽAVANJE DANA POBJEDE NAD FAŠIZMOM I DANA EVROPE - DISKUSIJA: „ŠTA JE ANTIFAŠIZAM U CRNOJ GORI DANAS“, SKUPŠTINA CRNE GORE - 3. DIO
 
OBILJEŽAVANJE DANA POBJEDE NAD FAŠIZMOM I DANA EVROPE - DISKUSIJA: „ŠTA JE ANTIFAŠIZAM U CRNOJ GORI DANAS“, SKUPŠTINA CRNE GORE - 4. DIO
 
OBILJEŽAVANJE DANA POBJEDE NAD FAŠIZMOM I DANA EVROPE - POLAGANJE VIJENACA DRŽAVNE DELEGACIJE NA SPOMENIK PARTIZANU BORCU NA GORICI