ponedjeljak, 08 maj 2017 13:15

Predsjednik Skupštine primio ambasadora Palestine

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović primio je danas u Podgorici, ambasadora države Palestine u Crnoj Gori Rabi Alhantulija.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o najvažnijim političkim i ekonomskim pitanjima dvije države, kao i procesu sveukupnih reformi u Crnoj Gori. Ukazano je na značaj snaženja parlamentarne saradnje, kao i političkog dijaloga na visokom nivou.

Ambasador Alhantuli je podsjetio predsjednika Brajovića na zahtjeve palestinskog parlamentarca Marvana Bargutija koji predvodi štrajk glađu palestinskih zatvorenika. S tim u vezi predsjednik Brajović je izrazio očekivanje da će što prije doći do prekida štrajka glađu, koji ozbiljno može ugroziti zdravlje zatvorenih, te potrebu da sve države poštuju ljudska prava i međunarodne standarde koji regulišu tu oblast.

Ambasador Palestine je ocijenio veoma značajanim napredak koji je Crna Gora do sada ostvarila u sveobuhvatnim reformama, kao i čvrstu posvećenost i političku volju koju pokazuje u procesu evropskih i evroatlanskih integracija, te u tom kontekstu istakao da je naša zemlja primjer za region.

Sagovornici su konstatovali da postoji značajan potencijal za snaženje saradnje dvije zemlje u brojnim oblastima.

Države nemaju otvorenih pitanja, što je dodatan stimulans za nadgradnju i nastavak bliske saradnje u realizaciji projekata od zajedničkog interesa.