četvrtak, 13 april 2017 14:31

Crna Gora je stabilizujući faktor u regionu

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović sastao se danas sa poslanicima parlamenata njemačkih pokrajina Hesen i Brandenburg, Manfredom Pencom i Gordonom Hofmanom, kao i šefom fondacije Konrad Adenauer za Srbiju i Crnu Goru, Norbertom Bekman-Dirkesom.

Tim povodom, predsjednik Brajović je pozdravio sveukupnu međudržavnu saradnju Crne Gore i SR Njemačke i istakao važnost intenzivnog političkog dijaloga na svim nivoima.
Sagovornici su razmijenili mišljenja i o političkim temama, poput aktuelne situacije u Crnoj Gori i Zapadnom Balkanu, i konstatovali jasnu posvećenost naše zemlje integrativnim procesima i regionalnoj saradnji. Zaključeno je da Crna Gora, uprkos svojoj veličini, predstavlja stabilizujući faktor u regionu.  Gosti iz Njemačke su ocijenili neobičnim neizvršavanje obaveza opozicionih poslanika u Skupštini prema građanima koji su ih birali. Oni su takođe istakli da u njemačkoj javnosti treba snažnije promovisati značajne rezultate Crne Gore u evropskim i evroatlantskim integracijama.
Predsjednik Brajović je naveo da je jedan od najvažnijih ciljeva ostvaren 2006. godine obnavljanjem državnosti Crne Gore, te da je sljedeći korak predstojeće punopravno članstvo u NATO Savezu,  koje donosi dugoročnu  stabilnost državi i daje doprinos sigurnosti Zapadnog Balkana.
- Evropska perspektiva Zapadnog Balkana mora ostati među prioritetima Evropske unije, jer je uspjeh politike proširenja osnov dugoročne stabilnosti Evrope-  istakao je predsjednik Skupštine Crne Gore.
Kao veoma značajan naveden je nastavak dinamike otvaranja poglavlja,  kao i podrška individualnim dostignućima i afirmaciji zemalja pojedinačno na putu ka Evropskoj uniji.
Predsjednik Brajović je istakao zainteresovanost da se pored razvijene saradnje i političkog dijaloga na Saveznom nivou, unaprijedi parlamentarna kao i ekonomska, kulturna i naučna saradnja sa saveznim pokrajinama. Značajan korak u tom pravcu, bila je nedavna posjeta Crnoj Gori predsjednika Parlamenta pokrajine Hesen, Norberta Kartmana.
Predsjednik Skupštine je pozdravio i dosadašnje inicijative u oblasti obrazovanja i ponuđene programe stipendiranja crnogorskih studenata i drugih vidova edukacije u kojima učestvuje i fondacija Konrad Adenauer. Preko svoje kancelarije u Podgorici Fondacija uspješno realizuje projektne aktivnosti unapređenja parlamentarne demokratije i snaženja institucija, zatim podrške procesu evropskih integracija i reformama u oblasti vladavine prava.