ponedjeljak, 22 februar 2021 12:43

Predsjednik Skupštine na okruglom stolu ENEMO misije

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić učestvovao je na okruglom stolu: „Zaključci i preporuke ENEMO međunarodne posmatračke misije parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 30. avgusta 2020: promovisanje sveobuhvatne revizije izbornog zakonodavstva“.

Zahvalivši organizatorima na prilici da učestvuje u razgovoru na ovu važnu temu, predsjednik Skupštine je ukazao da su predstavnici ENEMO-a na određeni način učestvovali u pisanju istorije, prateći izborni proces predano I nepristrasno. Predsjednik Bečić podsjetio je da insistiranje na stvaranju uslova za poštene i slobodne izbore, čiji rezultat će biti prihvatljiv za sve učesnike tih izbora, a koji neće biti sporan ni unutrašnjoj ni međunarodnoj javnosti, ostaje prioritet ovog saziva Parlamenta, već u prvoj godini njegovog mandata.

„S tim u vezi, donijeta je Odluka o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu. Rok za završetak rada u tom odboru je postavljen za 30. jun, a njegovo ekipiranje članovima iz vlasti i opozicije na paritetnoj osnovi se uskoro očekuje“, kazao je predsjednik Skupštine.

On je istakao da su fer izbori i ukupan ambijent za njihovo održavanje, koji će biti okarakterisan istim epitetom, „conditio sine qua non“ (uslov bez kojeg se ne može) demokratskog poretka u svakoj državi, te da to moraju postati i u Crnoj Gori.

Govoreći o izvještaju ENEMO o parlamentarnim izborima, održanim 30. avgusta prošle godine, predsjednik Skupštine je naveo da se radi o sadržajnoj analizi, koja na obuhvatan način tretira dešavanja uoči izbora i na sam izborni dan.

„Umjesto zaključka, ona sadrži četrdesetak preporuka, od kojih se njih 25 odnosi na Parlament. Zato, već sad mogu da obećam da će se Skupština Crne Gore sa dužnom pažnjom odnijeti prema njima i u ozbiljno razmatranje uzeti svaku od njih”, kazao je predsjednik Skupštine.

Šef međunarodne posmatračke misije parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2020. ENEMO Đanluka Pasareli kazao je da izborni proces predstavlja suštinski element svih demokratskih zemalja, te da je poštovanje međunarodnih standarda u upravljanju izborima osnova za jačanje i konsolidaciju demokratije u jednoj zemlji I garancija građanima da će njihova prava biti poštovanja.

 „Zdravlje izbornog procesa je veliki pokazatelj o ljudskim pravima, nejednakosti, ulozi žena, relevantnosti mladih, nivou demokratije. Dakle, nadgledanje izbora podrazumijeva nadgledanje društva u cjelini, istakao je Pasareli.

On je naveo da je prisustvo međunarodnih posmatrača, poput ENEMO, doprinijelo poboljšanju transparentnosti izbornog procesa, procjeni njegovog integriteta i kompatibilnosti sa međunarodnim standardima i domaćim zakonodavstvom, ali i u davanja preporuka za poboljšanje određenih oblasti.

Šef misije ENEMO napomenuo je da je prema preporukama te organizacije neophodno kroz sveobuhvatnu, transparentnu i inkluzivnu izbornu reformu raditi na usklađivanju izbornog zakonodavstva.

„Nadamo se da će današnji događaj, okupljajući ključne zainteresovane strane iz čitavog spektra, sa nastojanjem da rade na neophodnim poboljšanjima za buduće izbore, pomoći u zalaganju za izbornu reformu. ENEMO je uvjeren da bi dijalog, transparentnost, demokratske vrijednosti, međunarodni standardi i zajedničko iskustvo trebalo da budu početne tačke za napredak u tom pogledu, zaključio je Passarelli.

Ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke poručila je da je važno da Crna Gora sprovede izborne reforme, istakavši da je to jako bitno i za predsjednika Skupštine Bečića. Ona je navela da treba utvrditi oblasti u kojima je potrebno poboljšanje, te da je to prvi korak da bi se sprovele neophodne izborne reforme u Crnoj Gori.

„Vladajuća koalicija u tom smislu, a i opozicija, moraju da se sastanu i da sarađuju. Kao što i predsjednik Skupštine Bečić i kolege u Parlamentu znaju, to će biti jedan naporan posao i potrebne su žrtve sa obje strane, staviti politiku na stranu i naći zajednički osnov kako bi se sproveo tako važan posao u ime građana Crne Gore, kazala je ambasadorka Rajnke.

Predstavnica Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) Slavica Biljarska kazala je da iako međunarodni i domaći posmatrači izborni proces uglavnom ocjenjuju u skladu sa standardima za slobodne i poštene izbore, ipak su dali niz primjedbi i preporuka za njegovo poboljšanje.

„Međutim, neophodno je naglasiti da će nakon izbora, pa čak i nakon ove rasprave, odgovornost političkih predstavnika ostati da se obrate ovim preporukama i adekvatno ih ugrade u zakonodavstvo. Stoga bi trebali pokazati svoj polet i odlučnost da osiguraju kredibilitet izbornog procesa. Kredibilitet izbornog procesa je moguć samo ako javnost i svi politički akteri učestvuju u svim njegovim fazama, uključujući utvrđivanje odredbi po kojima će se izbori sprovoditi, i ako budu sigurni da je proces inkluzivan, transparentan i odgovoran, saopštila je Biljarska.

Predstavnica NDI-ja je istakla da su za tu organizaciju svi izbori prilika da se pomogne unaprjeđivanju demokratskog napretka.

„Preko tri decenije, Institut podržava nestranačke građanske grupe u praćenju izbora širom svijeta, u skladu sa najvišim međunarodnim standardima transparentnosti, nepristrasnosti i profesionalnosti. Naši napori tokom crnogorskih parlamentarnih izbora 2020. nisu bili izuzetak. Kroz našu podršku ENEMO-u i CDT-u, nastojali smo da doprinesemo zaštiti izbornog integriteta Crne Gore omogućavajući građanima da budu učesnici i čuvari sopstvenih izbora“, navela je Biljarska.

 

 

 

Izlaganje predsjednika Skupštine na okruglom stolu ENEMO-a
 
YouTube            
Cloud    
 

Kadrovi

YouTube             
Cloud