četvrtak, 23 mart 2017 13:03

Brajović na sastanku sa predsjednicima parlamenata Lihtenštajna i Andore

Posljednjeg dana boravka u San Marinu u okviru XI konferencije predsjednika parlamenata malih evropskih država, predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović imao je odvojene sastanke sa predsjednikom Parlamenta Andore Vinsensom Mateom i predsjednikom Parlamenta Lihtenštajna Albertom Frikom.

Sagovornici su ovom prilikom posebno istakli značaj prijateljskih odnosa i složili se da je održavanje redovnog političkog dijaloga od izuzetne važnosti za intenziviranje sveukupne saradnje.

Tokom sastanka sa predsjednikom Parlamenta Andore Vinsensom Mateom, predsjednik Brajović je istakao mogućnost saradnje i razmjene iskustava u mnogim oblastima, a naročito u oblasti ekonomije. Posebno je naglašena važnost saradnje između dvije države u dijelu investicija i zimskog turizma, budući da je turizam jedna od glavnih privrednih grana obije zemlje.

Predsjednik Brajović je upoznao predsjednika Parlamenta Andore i sa dinamikom u procesu pregovaranja sa Evropskom unijom kao i postignutim napretkom na putu do članstva u NATO.

U razgovoru sa predsjednikom Parlamenta Lihtenštajna Albertom Frikom, konstatovana je podudarnost spoljnopolitičkih priorita dvije države. Istovremeno je naglašena neophodnost unaprijeđenja bilateralne saradnje na svim poljima a posebno istknuta potreba jačanja parlamentarne saradnje.

Razmijenjena su mišljenja o aktuelnim pitanjima na unutrašnjem političkom planu u obije države te razmotrena dešavanja na globalnoj političkoj sceni.

*****

Izjava - Vinsens Mateo:

Veoma mi je drago što sam u San Marinu i što imam priliku da prisustvujem Konfereciji predsjednika parlamenata malih evropskih zemalja. Od izuzetne važnosti jei to što smo imali priliku da pomenemo političku krizu kroz koju Evropa trenutno prolazi, a posebno smo istakli i mogućnost saradnje u oblasti turizma.
Veoma zadovoljan i sastankom koji sam upravo održao sa predsjednikom Skupštine Crne Gore u toku kojeg smo došli do zaključka da možemo da ojačamo međusobne odnose kako na parlamentarnom nivou tako u na nivou naših Vlada . Obije su male zemlje Evorpe ali Crna Gora je mnogo veća od Andore. Iskoristio sam priliku i pozvao predsjednika Brajovića da posjeti Andoru što se iskreno nadam da će i učiniti.

 

*****

Izjava - Albert Frik:

Jedanaesta konferencija malih evropskih zemalja je ustanovljena prije mnogo godina od strane Republike San Marino i veoma sam srećan što sam ponovo ovdje. Impresioniram sam gostoprimstvom i sama organizacija je na visokom nivou. Imali smo interesantnu diskusiju. Znate, mi smo svi nekako slični a opet i različiti i to nam daje prilu da ucimo jedni od drugih. Smatram da je veoma bitno da se nastavi tradicija održavanja ove konferencije i veoma sam privilegovan što će Lihtenštajn biti domaćin Konferencije 2018. godine. Veoma se radujemo.
Danas sam imao priliku da se sastanem i sa predsjednikom Skupštine Crne Gore sa kojim sam imao veoma interesantan razgovor. Saznao sam dosta o Crnoj Gori i njenom putu ka Evropskoj uniji i želim joj sve najbolje u budućnosti.

*****

 

Izjava: Ivan Brajović

Cloud

Izjava: Albert Frik

Cloud

Izjava: Vinsens Mateu

Cloud

1. Pokrivalice

2. Pokrivalice