srijeda, 22 mart 2017 14:32

Brajović: Crna Gora je svojevrsni mikromodel Evropske unije

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović učestvovao je danas na XI konferenciji predsjednika parlamenata malih evropskih država u San Marinu.

 Ovogodišnju Konferenciju malih evropskih država obilježile su diskusije na temu geopolitičke situacije i uloge malih država kada je riječ o humanitarnoj krizi, prednostima i ograničenjima malih država u međunarodnim odnosima kao i o kulturi i turizmu kroz istoriju.

Predsjednik Brajović je u svom obraćanju učesnicima Konferencije istakao da migrantska kriza, rast terorizma i ekstremizma, spori oporavak od posljedica ekonomske krize, te pitanje klimatskih promjena, umjesto da budu poziv na intenzivnu saradnju i proaktivan pristup svih međunarodnih aktera u cilju njihovog prevazilaženja, proizveli su, kao domino efekat, ekspanziju nacionalizma, populizma i političkog autizma. Naglasio je da male države sa svim svojim posebnostima i specifičnim istorijskim iskustvom imaju značajnu posredničku ulogu u revitalizaciji fundamentalnih vrijednosti razvijenog demokratskog svijeta i ideje evropskog jedinstva i da bez inkluzije i solidarnosti u prevazilaženju zajedničkih problema ne može biti ni uspješne evropske politike, niti uspješne Evrope.

- Mi u Crnoj Gori poklanjamo posebnu pažnju njegovanju društvenog koncepta koji podrazumijeva multietnički i multinacionalni, multikonfesionalni i multikulturalni sklad. Kao država u kojoj živi više nacija i u kojoj se ravnopravno slave praznici tri konfesije, Crna Gora je svojevrsni mikromodel Evropske unije. – istakao je predsjednik Brajović.

Govoreći o odnosu mediteranskih zemalja, predsjednik Brajović je istakao da je stabilnost Mediterana u direktnoj vezi sa stabilnošću Evrope i da je neophodno sprovesti neodložne mjere u cilju jačanja bezbjednosti i stabilnosti, kroz čvršće povezivanje i bližu saradnju. U tom kontekstu od velikog značaja je proces razmjene ideja i pokretanje različitih inicijativa, koje se odnose na pitanja očuvanja mira i stabilnosti, održivog razvoja, kulturne razmjene, vladavine prava, migracija i socijalne integracije imigranata. 

- Smatram da je današnja konferencija prilika da mi, kao predsjednici parlamenata malih evropskih zemalja, potvrdimo spremnost da, u komunikaciji sa svojim kolegama iz evropskih i vanevropskih zemalja, radimo na obezbjeđivanju podrške parlamenata prevazilaženju ovih, za stabilnost Evrope i svijeta, suštinskih pitanja. Vjerujem da ćemo se na ovaj način, preuzimajući svoj dio odgovornosti, potvrditi kao relevantni politički činioci u evropskom kontekstu i doprinijeti reafirmaciji Evrope kao jednog od ključnih aktera u globalnoj političkoj areni, istakao je predsjednik Brajović.

U okviru jedne od sesija razmatrana su pitanja iz oblasti turizma i kulture, imajući u vidu da male evropske zemlje baštine slična kulturološka iskustva, te da posebnu vrijednost čini upravo koncentrat različitih kulturnih uticaja na malom prostoru. Predsjednik Brajović je ocijenio da na ovim poljima postoje višestruke mogućnosti za saradnju, razmjenu i učvršćivanje partnerstva malih država. On je istakao da u svijetu okupiranom fobijama, upravo kultura i turizam postaju promoteri uspješnih politika inkluzije i afirmacije različitosti. To je, smatra Brajović, najbolji put suprotstavljanja nacionalističkim i populističkim politikama koje nude naizgled jednostavna i laka, a suštinski neodrživa i potencijalno opasna rješenja.

Predstavnici parlamenata malih evropskih država su na kraju usvojili Zajedničku deklaraciju, koja sadrži ključne aspekte i zaključke sa konferencije.

Tokom boravka u San Marinu, predsjednik Brajović je imao bilateralne sastanke sa predsjednikom Parlamentarnog komiteta San Marina Paskvalom Valentinijem i zamjenikom predsjednika Parlamenta Malte Vinsentom Galeom.

Na sastanku sa predsjednikom Parlamentarnog komiteta San Marina Paskvalom Valentinijem, sagovornici su ocijenili da su bilateralni odnosi između ove dvije zemlje na visokom nivou. Predsjednik Brajović je istakao da su brojne oblasti u kojima postoji obostrani interes i mogućnost za saradnju, naročito u oblastima turizma, ekonomije, kulture, nauke i obrazovanja. Predsjednik Brajović je kazao da je od vitalne važnosti za obije zemlje primjena koncepta održivog razvoja, očuvanje prirodnog ambijenta i kulturnog nasljeđa, istakavši da je Crna Gora spremna za intenziviranje saradnje u tim segmentima.

Tokom sastanka sa zamjenikom predsjednika Parlamenta Malte Vinsentom Galeom predsjednik Brajović je zahvalio na kontinuiranoj podršci Malte evropskoj perspektivi Crne Gore i izrazio uvjerenje da će se ona dodatno intenzivirati tokom malteškog predsjedavanja Savjetom EU koje je u toku. Predsjednik Brajović je ocijenio da postoji prostora za razmjenu iskustva na planu legislative, kao i unaprijeđenja turističkog proizvoda i sprovođenja eko-standarda.

Posljednji dan XI konferencije malih evropskih država, predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović iskoristiće za nove bilateralne susrete i razmjenu iskustava sa predsjednicima parlamenata država koje imaju manje od milion stanovnika.

 

YouTube: XI Konferencija predsjednika parlamenata malih evropskih država u San Marinu

Cloud

YouTube: Susret Brajović - Valentini, Santolini

Cloud