utorak, 21 mart 2017 19:42

Susret Brajović - Sirulis: Kipar snažno podržava Crnu Goru na njenom putu evropske integracije

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović u okviru boravka u San Marinu, tokom učešća na XI konferenciji predsjednika parlamenata malih evropskih država, sastao se danas sa predsjednikom Parlamenta Kipra Dimitrisom Sirulisom.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo povodom tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa koji imaju visok potencijal za dalji razvoj saradnje u svim oblastima. Tokom razgovora, razmotreni su mehanizmi za podsticanje ekonomske saradnje, mogućnosti unapređenja robne razmjene i podsticanje ulaganja. Imajući u vidu da su obje ekonomije pretežno usmjerene na uslužne djelatnosti, istaknuta je i obostrana zainteresovanost za unapređenje saradnje u oblasti turizma i finansija.

Naglašena je važnost jačanja parlamentarne saradnje kao značajnog  segmenta razvoja sveukupih odnosa dviju država.

Zahvalivši na snažnoj podršci Kipra evropskom putu Crne Gore, predsjednik Brajović je upoznao kiparskog kolegu sa ostvarenim napretkom i daljim planovima na polju evropskih integracija. Razgovor je bio prilika i za konstruktivnu razmjenu mišljenja o aktuelnom političkom trenutku u državama EU, kao i važnim bezbjednosnim izazovima od globalnog značaja.

Predsjednik Brajović učestvovaće večeras i na svečanom prijemu, čiji su domaćini kapetani regenti Republike San Marino, gospoda Marino Rikardi i Fabio Berardi.

Nakon sastanka,  predsjednik Parlamenta Kipra Dimitris Sirulis je izjavio:

- Saradnja malih zemalja je veoma korisna za Evropu uopšte, kao i za unapređenje bilateralnih odnosa i to je ono o čemu sam razgovarao sa predsjednikom Skupštine Crne Gore. Dobio sam poziv da posjetim Crnu Goru i to ću i učiniti zato što želim da podržim Crnu Goru u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Posjedujući sopstveno iskustvo na ovom putu, možemo biti od velike pomoći, kako na ovom polju, tako i u procesu donošenja odluka. Mi ćemo učestvovati u tom procesu i biti velika podrška za Crnu Goru, kazao je Sirulis.

Video:

 Youtube: Susret Brajović-Sirulis

Cloud:  Susret Brajović - Sirulis

Youtube: Izjava predsjednika Parlamenta Kipra

Cloud: Izjava predsjednika Parlamenta Kipra