četvrtak, 16 mart 2017 15:25

Predsjednik Skupštine primio predsjednika Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović na danas održanom sastanku sa predsjednikom Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Pedrom Agramuntom istakao je da je pristupanje Savjetu Evrope bila jedna od prvih odluka nezavisne Crne Gore, kao izraz njene duboke posvećenosti principima i ključnim vrijednostima te organizacije.

Predsjednik Brajović iskazao je zahvalnost na podršci Savjeta Evrope, posebno Venecijanske komisije i ukazao na značaj projekata podrške koji su usmjereni na vladavinu prava, borbu protiv korupcije, privrednog i organizovanog kriminala, borbu protiv diskriminacije i zaštitu prava ranjivih grupa.

Odluka o ukidanju postupka monitoringa Crnoj Gori dokaz je da smo uspješno položili test jačanja kapaciteta neophodnih za profesionalan, efikasan i transparentan rad Skupštine“, kazao je predsjednik Brajović i izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je „ocjena posmatračke misije PSSE da su parlamentarni izbori u Crnoj Gori organizovani u demokratskom duhu, uz poštovanje temeljnih sloboda u i skladu sa reformisanim zakonodavnim okvirom, podudarna sa izvještajem OEBS/ODIHR-a“.

Predsjednik PSSE Pedro Agramunt ukazao je da je Crna Gora, kao najmlađa članica Savjeta Evrope, ostvarila značajan napredak ispunivši sve obaveze preuzete članstvom u ovoj organizaciji. Agramunt je istakao lidersku ulogu Crne Gore kao stabilnog partnera u regionu.

Govoreći o izborima, predsjednik PSSE rekao je da su rezultati izbora jasni i da u Crnoj Gori postoji legitimno izabrana vlast. „Prvu grešku napravila je opozicija jer sve političke partije treba da budu u parlamentu a ne na ulici“, rekao je predsjednik Agramunt i iskazao očekivanje da će dijalog vlasti i opozicije biti nastavljen u Skupštini Crne Gore.

Predsjednik PSSE Pedro Agramunt podsjetio je na ulogu Savjeta Evrope u vremenu kada se evropski kontinent suočava sa brojnim izazovima, među kojima su migrantska i izbjeglička kriza i njen dugoročni uticaj na zemlje domaćine, pitanje bezbjednosti, odnosno borbe protiv terorizma.

Predsjednik PSSE kazao je da je uspješno suočavanje sa navedenim izazovima moguće jedino zajedničkim naporima svih zemalja, ističući značajnu ulogu koju parlamenti imaju u promovisanju i nadgledanju poštovanja temeljnih evropskih vrijednosti, poštovanja ljudskih prava i vladavine prava, borbi protiv diskriminacije i govora mržnje. Agramunt je dodao da je upravo inicijativa NoHateNoFear, koju je pokrenuo u junu 2016. godine, usmjerena na promovisanje zaštite ljudskih prava, posebno protiv mržnje i netrpeljivosti.