srijeda, 21 oktobar 2020 09:41

Bečić čestitao 75. godišnjicu Ujedinjenih nacija

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić uputio je čestitku generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterešu (António Guterres) povodom obilježavanja 75. godišnjice ove organizacije i njene osnivačke povelje:

„Sa zadovoljstvom Vam, u ime Skupštine Crne Gore i u lično ime, upućujem najsrdačnije čestitke povodom obilježavanja 75. godišnjice Ujedinjenih nacija i njene osnivačke povelje.

Ovu važnu godišnjicu obilježavamo u vremenima velikih izazova za sve nas. Nezapamćena globalna zdravstvena kriza izazvana pandemijom novog koronavirusa, praćena ozbiljnim ekonomskim i socijalnim uticajima predstavlja svojevrsan podsjetnik da teška vremena mogu postati jedinstvena prilika za pozitivne promjene i suštinske transformaciju našeg svijeta. Upravo je danas, više nego ranije, povećana odgovornost i obaveza svih zemalja da se okupimo i ispunimo prioritete Ujedinjenih nacija.

Dodatno, postizanjem ciljeva održivog razvoja, zajedno moramo ojačati našu kolektivnu ambiciju za postizanjem pravične globalizacije za sve, te preduzeti odlučne korake u oblasti klimatskih promjena koje predstavljaju najveću opasnost za generacije koje dolaze.

Shodno tome, želim da naglasim da su obaveze Crne Gore iz pregovoračkog procesa za Evropsku uniju u oblasti zaštite životne sredine kompatibilne sa ciljevima iz UN Agende 2030, što će našoj državi omogućiti ubrzan napredak u ovoj oblasti.

Koristim priliku da izrazim uvjerenje da u Crnoj Gori imate pouzdanog partnera koji će dati puni doprinos u svim navedenim nastojanjima usmjerenim ka ostvarenju našeg zajedničkog cilja da svijet bude mirniji, pravedniji i održiviji za sve.

Sa željom da dodatno učvrstimo dosadašnje kvalitetne odnose, koristim priliku da Vam još jednom čestitam 75. godišnjicu Ujedinjenih nacija.

Uvaženi generalni sekretare, gospodine Gutereš, primite izraze mog dubokog poštovanja.“