ponedjeljak, 19 oktobar 2020 15:17

Bečić - Jukić: Crna Gora će nastaviti da pruža podršku Bosni i Hercegovini

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić susreo se danas sa Nj.E. Branimirom Jukićem, ambasadorom Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori.

Zahvalivši se na čestitkama predsjedavajućeg Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za izbor na  funkciju predsjednika Skupštine, Bečić je razgovarao sa ambasadorom Jukićem o regionalnoj saradnji, kao i o evropskoj perspektivi dvije susjedne i prijateljske zemlje. Ovom prilikom, predsjednik je konstatovao da će Crna Gora nastaviti da pruža podršku Bosni i Hercegovini u integracionim procesima.

Ambasador Jukić izrazio je zadovoljsvo činjenicom da dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja i kazao da je od izuzetnog značaja unapređenje putne infrastrukture, kao preduslova za bolje povezivanje država i ubrzani razvoj ekonomija. On je naglasio da bogata bilateralna saradnja predstavlja primjer dobrosusjedskih odnosa.

Govoreći o nedavno objavljenom izvještaju Evropske komisije, sagovornici su se saglasili da Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan predstavlja podsticaj za naš region, uz ocjenu da Evropska komisija ostaje posvećena politici proširenja.

Poseban akcenat sastanka dat je parlamentarnoj diplomatiji, uz obostrano očekivanje da će dva parlamenta doprinijeti produbljivanju saradnje, u čemu će važnu ulogu imati buduća grupa prijateljstva.

Predsjednik Bečić upoznao je ambasadora sa ključnim prioritetima novog saziva i iskazao uvjerenje da će svi politički subjekti pokazati privrženost evropskim vrijednostima.

Cloud