Print this page
petak, 16 oktobar 2020 12:53

Čestitke predsjednika parlamenata Mađarske i Ukrajine

Predsjedniku Skupštine Crne Gore Aleksi Bečiću stigle su čestitke i od predsjednika Narodne skupštine Mađarske Lasla Kovera (László Kövér) i predsjednika Parlamenta Ukrajine Dmitra Razumkova (Dmitro Razumkov).

„Odnosi između Mađarske i Crne Gore uvijek su se razvijali u duhu uzajamnog povjerenja i prijateljstva. Shodno tome, Narodna skupština Mađarske je spremna da nastavi i produbi saradnju sa Skupštinom Crne Gore“, poručio je Kover u čestitki.

Kover je istakao da će Mađarska nastaviti da pruža snažnu podršku težnjama Crne Gore za pridruživanje Evropskoj uniji, ističući da Crna Gora treba da nastavi da daje konstruktivan doprinos bezbjednosti regiona.

Predsjednik Bečić u odgovoru na čestitku predsjedniku mađarskog parlamenta navodi da su bilateralni odnosi Crne Gore i Mađarske prijateljski i bez otvorenih pitanja, sa frekventnom i konstruktivnom komunikacijom na najvišem nivou, kao i dobrom ekonomskom saradnjom.

„Posebnu zahvalnost Vašoj državi dugujemo na kontinuiranoj i otvorenoj podršci pri ostvarivanju ključnih crnogorskih vanjsko-političkih ciljeva.

Mišljenja sam da možemo biti zadovoljni intenzitetom naše parlamentarne saradnje, te da se ista može još unaprijediti i konkretizovati kroz iskorišćavanje mogućnosti koje pružaju Okvirni sporazum o partnerstvu dva parlamenta, potpisan prošle godine, kao i Sporazum o saradnji stručnih službi“, istakao je predsjednik Bečić u odgovoru.

Predsjednik Parlamenta Ukrajine Dmitro Razumkov uz izraze čestitke i uvažavanja predsjedniku Bečiću je poručio: „Sa radošću očekujem nastavak plodnog međuparlamentarnog dijaloga na bilateralnom nivou, kao i unutar međunarodnih parlamentarnih organizacija sa ciljem prosperitetne budućnosti naših država.“

Predsjednik Bečić je istakao da Crna Gora i Ukrajina baštine tradicionalno dobre odnose, bez otvorenih pitanja, koje karakteriše međusobno uvažavanje, posvećenost zajedničkim interesima i strateškim vanjsko-političkim ciljevima.

„Vjerujem da ćemo u predstojećem periodu zajedničkim djelovanjem iskoristiti veliki potencijal za unapređenje odnosa naše dvije države u oblasti ekonomije, turizma, prosvjete, nauke, kulture i odbrane“, poručio je predsjednik Skupštine.

Predsjednik Bečić je u odgovoru naveo da parlamentarna saradnja može dati ključni impuls i ubrzati realizaciju zacrtanih ciljeva, dodajući da je uvjeren da će kroz različite forme saradnje, grupe prijateljstva, parlamentarne odbore i druge oblike djelovanja parlamenti Crne Gore i Ukrajine, uskoro imati i konkretne rezultate rada za dobrobit građana dvije zemlje.