četvrtak, 15 oktobar 2020 13:57

Šojble uputio čestitku Bečiću povodom izbora za predsjednika Skupštine Crne Gore

Predsjednik Njemačkog Bundestaga Volfgang Šojble (Wolfgang Schäuble) uputio je Aleksi Bečiću čestitku povodom izbora za predsjednika Skupštine Crne Gore ističući da se raduje saradnji na bilateralnom i međunarodnom nivou, te intenziviranju odnosa dva parlamenta.

Predsjednik Bečić u odgovoru je naveo da će dalje unapređenje odnosa sa prijateljskom Saveznom Republikom Njemačkom biti jedan od prioriteta njegovog i angažmana aktuelnog saziva Skupštine Crne Gore.

„Podrška Savezne Republike Njemačke i dobro razumijevanje aktuelnih procesa od ključnog su značaja za dalji napredak Crne Gore ka članstvu u Uniji.

U tom smislu, održavanje redovne komunikacije sa Bundestagom je, imajući u vidu njegovu ulogu u procesu odlučivanja u daljim fazama evropske integracije, od nemjerljivog značaja za Skupštinu Crne Gore“, istakao je u odgovoru predsjednik Bečić.

Predsjednik Skupštine je poručio da izuzetno cijeni što je Savezna Republika Njemačka svoje napore ka daljoj integraciji zemalja Zapadnog Balkana dodatno konkretizovala kroz Berlinski proces, koji već donosi značajne pomake u oblasti ekonomskog razvoja regiona, posebno kroz infrastrukturno povezivanje država, unapređenja saradnje u oblasti nauke, društvenog dijaloga i rješavanja otvorenih političkih pitanja.

„Uvjeren sam da će saradnja parlamenata Crne Gore i Njemačke u narednom periodu biti plodotvorna, te da ćemo kroz brojne forme i mogućnosti parlamentarnog djelovanja jačati naše odnose i prijateljstvo“, zaključuje predsjednik Bečić u odgovoru na čestitku.