utorak, 11 februar 2020 12:43

Predsjednik Skupštine primio ministra vanjskih poslova Turske

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović sastao se danas sa ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlutom Čavušogluom.

Predsjednik Brajović kazao je da kontinuiranom razvoju prijateljskih odnosa između Crne Gore i Turske u značajnoj mjeri doprinosi razvijena parlamentarna diplomatija, istakavši da je saradnja u velikom broju oblasti zasnovna na principu uzajamne koristi, ali i međusobnog uvažavanja i poštovanja. Predsjednik Brajović je istakao da će njegova predstojeća zvanična posjeta Rapublici Turskoj biti prilika da se konkretizuju modeli saradnje između dva parlamenta i najavio da će sa zadovoljstvom prisustvovati i svečanoj proslavi 120 godina od formiranja Velike narodne skupštine Republike Turske, na poziv predsjednika turskog parlamenta Mustafe Šentopa.

Ministar Čavušoglu je naveo da Turksa vidi Crnu Goru kao važnog saveznika. Podsjetio da je Turska davala podršku Crnoj Gori u svim fazama pristupanja NATO-u, jer Crna Gora predstavlja faktor stabilnosti i mira u regionu. Imajući u vidu odlične političke odnose ministar Čavušoglu je istakao važnost saradnje između dva parlamenta, posebno kroz rad grupa prijateljstva i skupštinskih radnih tijela, koji doprinose daljem snaženju sveukupnih odnosa. Izrazio je uvjerenje da će predsjedavanje Hrvatske, ali i naredna tri predsjedavanja Evropskom unijom, doprinijeti ubrzavanju integracije Zapadnog Balkana.

Sagovornici su se saglasili da se posjete i kontakti na visokom nivou održavaju zadovoljavajućom dinamikom, a da će njihovo intenziviranje doprinijeti boljem međusobnom razumijevanju i podsticajno djelovati na dalji razvoj odnosa, kako političkih, tako i ekonomskih.

 

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović primio je ministra vanjskih poslova Republike Turske Mevluta Čavušoglua 

YouTube           
Cloud