četvrtak, 23 januar 2020 13:37

Poslanik parlamenta njemačke savezne pokrajine Baden-Virtemberg u posjeti Crnoj Gori

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović primio je danas poslanika njemačke savezne pokrajine Baden-Virtemberg Vilija Štehelea.

Predsjednik Brajović je pohvalio prijateljske odnose Crne Gore i Savezne Republike Njemačke i naglasio naš interes da kontinuirano unaprjeđujemo saradnju na svim nivoima, uključujući i saradnju sa njemačkim pokrajinama, kako bi bili bolje upoznati sa napretkom koji je Crna Gora postigla i imali više argumenata za nastavak podrške evropskom opredjeljenju Crne Gore.

Imajući u vidu poziciju Crne Gore u odnosu na druge zemlje regiona, predsjednik Skupštine je istakao da se u procesu integracija treba poštovati individualni napredak i da je očekivano da taj proces neće ići istom brzinom za sve zemlje. U tom kontekstu, istakao je važnu ulogu Njemačke, kao predsjedavajuće Savjetom Evropske unije u drugoj polovini tekuće godine, koja shvata da integracija zemalja koje postignu potrebne uslove, pomaže Evropskoj uniji da štiti svoje interese i ispunjava međunarodnu ulogu.

Poslanik Štehele kazao je da Njemačka gaji velike simpatije prema Crnoj Gori o čemu govori stalna komunikacija na različitim nivoima, uključujući i česte posjete predstavnika njemačkih pokrajina. U kontekstu proširenja Evropske unije, Štehele je istakao da Njemačka ne dijeli stav Francuske, te da operativne slabosti Unije ne treba povezivati sa zaustavljanjem ili usporavanjem pregovaračkih procesa, već slabosti treba ukloniti a proširenje nastaviti. Delegacija njemačke savezne pokrajine iskazala je pozitivan stav povodom velikog broja mladih poslanika u Skupštini Crne Gore.

 

YouTube            
Cloud