utorak, 12 novembar 2019 11:02

Predsjednik Skupštine otvorio skup Svjetske banke o jačanju saradnje parlamenata i vrhovnih revizorskih institucija

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović otvorio je danas u Podgorici Završnu regionalnu radionicu o strategijama i tehničkim pristupima jačanju saradnje između parlamenata i vrhovnih revizorskih institucija. Riječ je o trodnevnom događaju  u organizaciji Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore, i Svjetske banke, koja pruža platformu stručnjacima iz parlamenata i vrhovnih revizorskih institucija kako bi, između ostalog razmijenili prakse i saželi strategije i tehničke pristupe u jačanju međusobne saradnje.  

Predsjednik Brajović je u svom izlaganju istakao značaj aktivnosti Mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije, koja je u prethodnom periodu značajno doprinijela povezivanju parlamentaraca u našem regionu, kao i doprinos Svjetske banke i njihovih eksperata, koji u kontinuitetu pružaju podršku Crnoj Gori i njenim institucijama u brojnim oblastima.

Govoreći o saradnji Skupštine Crne Gore i Državne revizorske institucije,  predsjednik Brajović je rekao da je dosadašnji zajednički rad zasnovan je na principima uzajamnog povjerenja, nezavisnosti i obostranom interesu, u skladu sa Ustavom i zakonom definisanim nadležnostima.

- S tim u vezi, želio bih da podsjetim da su Skupština Crne Gore i Državna revizorska institucija u maju 2018. godine potpisale Protokol o saradnji. Tim protokolom između ostalog izražena je spremnost za dalje unaprjeđenje međusobne saradnje, u cilju ostvarivanja djelotvorne budžetske kontrole i promovisanja odgovornosti, transparentnosti i dobrog rukovođenja u oblasti javnih finansija – naglasio je predsjednik Skupštine Crne Gore

Predsjednik Brajović je u zaključku izrazio uvjerenje da kvalitetna kontrolna i nadzorna uloga među najvažnijim funkcijama parlamenta, predstavlja jedan od preduslova za razvoj istinske parlamentarne demokratije, i da je na tom zadatku od velikog značaja saradnja sa vrhovnim revizorskim institucijama. 

Regionalna radionica u organizaciji Svjetske banke i podršku Povjereničkog fonda jačanja odgovornosti i fiducijarnog okruženja (SAFE), koji su osnovali Švajcarski državni sekretarijat za ekonomske poslove (SECO) i Evropska komisija, nastavak je regionalne konferencije Mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije Zapadnog Balkana i vrhovnih revizorskih institucija, održane u maju 2019. godine u Tirani.

Na otvaranju današnjeg skupa govorio je takođe šef kancelarije Grupacije Svjetske banke za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu Emanuel Munjoz Salinas, uz moderiranje višeg specijaliste za upravljanje iz Grupacije Svjetske banke Mičela O’Brajena.

* * *

Izlaganje predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića
YouTube
Cloud

Kadrovi
YouTube
Cloud 

Posjeta Skupštini Crne Gore

YouTube          
Cloud