ponedjeljak, 04 novembar 2019 15:19

Predsjednik Skupštine učestvovao na Devetoj konferenciji predsjednika parlamenata Jugoistočne Evrope

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović učestvovao je na Devetoj konferenciji predsjednika parlamenata Jugoistočne Evrope u Budimpešti. Na ovogodišnjoj konferenciji, osim domaćina Mađarske i država regiona, učestvovali su i predsjednici parlamenta država Višegradske grupe, Češke Republike, Poljske i Slovačke Republike.

Tokom Konferencije, na kojoj se nakon uvodnih napomena Lasla Kovera predsjednika Narodne skupštine Mađarske, obratio i predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban, predsjednik Brajović je imao izlaganje na temu „Budućnost proširenja Evropske unije“.

-  Zapadni Balkan će biti u potpunosti stabilan, siguran i prosperitetan tek kad bude integrisan u Evropsku uniju. Evropska unija će biti kompletna tek onda kada ovaj dio Evrope bude u njenom sastavu. Važno je da shvatimo da je proces dvosmjeran, a da su benefiti uzajamni. Uvjeren sam da vrijednosti zemalja ovog regiona samo mogu obogatiti i učiniti Evropsku uniju cjelovitom. Siguran sam da na tom putu susjedi jedni drugima mogu pomoći, jer su nam i iskustva i izazovi sa kojima se suočavamo slični - kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.

-  Svjesni smo da još uvijek postoje oblasti u kojima treba da dostignemo standarde koji se od nas očekuju. Znamo da integracioni proces i ukupan proces mora biti više usmjeren na suštinu i sadržinu, a manje tehnički dio, a to je obostrana odgovornost aktera ovog procesa. Isto tako, vjerujemo da je važno prepoznati posvećen reformski rad i nagraditi rezultate kada se nesporno postignu. Zato je odluka da se Severnoj Makedoniji i Albaniji ne odredi datum za početak pregovora za naš region potpuno razočaravajuća, uzimajući u obzir da su obje zemlje u prethodnom periodu ispunile zahtjeve koje je Brisel postavio pred njih. Namjerno kažem za region, jer je sama ova odluka izazivala zabrinutost u pogledu kredibilnosti perspektive za sve naše zemlje u procesu integracije. Izazovi sa kojima se Evropska unija suočavala u prethodnom periodu od Bregzita, rasta populizma u cijeloj Evropi, pa do migracija ne bi smjeli biti izgovor za usporavanje evropskog puta nas i naših susjeda. Više je puta u prethodnom periodu govoreno o tome da se unutrašnja konsolidacija Unije i proces proširenja međusobno ne isključuju. 

Tokom konferencije je usvojena zajednička izjava predsjednika parlamenata Jugoistočne Evrope i Višegradske grupe o proširenju EU koju će predsjednik Narodne skupštine Mađarske Laslo Kover proslijediti predsjedniku Evropskog savjeta, sadašnjem predsjedavajućem Savjeta EU, predsjednicima Evropskog parlamenta i Evropske komisije, kao i predsjednicima svih nacionalnih parlamenata država članica Evropske unije. U izjavi se poziva na pojačavanje podrške proširenju EU i ističe da pristupanje zemalja Jugoistočne Evrope Evropskoj uniji ne samo da ima uticaj na bezbjednost, stabilnost i napredak  ovog regiona, već i čitavog kontinenta. Pozivaju se politički lideri zemalja članica EU da učine sve što mogu kako bi što prije donijeli odluku o početku pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom i naglašava se važnost poštovanja principa pojedinačnih zasluga, sa krajnjim ciljem članstva u Uniji.

Tokom boravka u Mađarskoj, predsjednik Brajović se u Ambasadi Crne Gore u Budimpešti  sastao sa šefovima diplomatskih predstavništava koji Crnu Goru pokrivaju iz Mađarske. Glavne teme razgovora bile su  usmjerene na aktuelni politički trenutak u Crnoj Gori, kao i na mogućnosti unaprjeđenja bilateralne saradnje Crne Gore i njihovih država, posebno u  dijelu pralamentarne saradnje.

Sastanku su prisustvovali predstavnici diplomatskih misija Estonije, Letonije, Irske, Gruzije, Pakistana, Tajlanda, Filipina i Kolumbije.

 

Govor predsjednika Brajovića

YouTube         
Cloud              
 
Kadrovi - IX sastanak predsjednika parlamenata jugoistočne Evrope
YouTube          
Cloud