nedjelja, 13 oktobar 2019 19:07

Delegacija Skupštine učestvuje na 141. Skupštini IPU u Beogradu

Delegacija Skupštine Crne Gore koju predvodi predsjednik Ivan Brajović učestvuje na  141. Skupštini Interparlamentrane unije (IPU)  se održava u Beogradu. 

Prije zvaničnog otvaranja Konferencije predsjednik Brajović imamo je susret sa  predsjednicom Narodne skupštine Republike Srbije Majom Gojković. Tom prilikom predsjednik Brajović je istakao posvećenost Crne Gore daljem razvoju dobrosusjedskih odnosa sa Republikom Srbijom, utemeljenim na realnim političkim i ekonomskim interesima, kao i geografskoj upućenosti. Kao lider u procesu evropske integracije, Crna Gora podržava napredak Srbije na tom putu i spremna je da i u narednom periodu bude konstruktivan partner, između ostalog prenošenjem iskustva i znanja, istakao je predsjednik Brajović. Čestitao je predsjednici Gojković na ponovnoj organizaciji zasijedanja IPU u Beogradu nakon 56 godina, što je od značaja za cijeli region.

Predsjednica Gojković ukazala je na važnost kontinuiteta parlamentarne saradnje čime se daje dodatni podstrek za međusobno razumijevanje i razvoj dobrosusjetskih odnosa.

Sagovornici su se saglasili da integracija zemalja Zapadnog Balkana u EU nema alternativu, te da snaženje sigurnosti i bezbjednosti regiona predstavlja ključni preduslov daljeg napretka u integracionom procesu.  

Na sastanku sa predsjednikom Senata Republike Argentine Federikom Pinjedom,  predsjednik Brajović je iskazao zadovoljstvo tradicionalno dobrim i prijateljskim odnosima između Crne Gore i Argentine, koji datiraju još iz 1904. kada je Crna Gora imenovala prvog počasnog konzula u Buenos Ajresu. Dvojica predsjednika su istakli pozitivnu ulogu i doprinos crnogorskih iseljenika snaženju veza dvije države, kao i aktivnosti u oblasti obrazovanja i kulture. Predsjednik Brajović je zahvalio na podršci Argentine u očuvanju kulturnog identiteta crnogorskih iseljenika.

Predsjednik Senata Argentine naglasio je da je u argentinskom Senatu maja 2017. godine formirana parlamentarna Grupa prijateljstva sa Crnom Gorom te da je namjera da se u narednom periodu intenziviraju politički kontakti dvije države. Naglasio da ovaj sastanak predstavlja dobru osnovu za preciziranje oblasti ekonomske saradnje i dalje povezivanje dvije države.

Predsjednik Skupštine Crne Gore sastao se i sa Amal El Kubaisi, predsjednicom Federalnog nacionalnog savjeta Ujedinjenih Arapskih Emirata. Tom prilikom, predsjednik je naglasio značaj koji Crna Gora pridaje razvoju prijateljskih i bliskih odnosa sa UAE i izrazio zadovoljstvo dostignutim stepenom političkog dijaloga, uz podsjećanje da su Crna Gora i Emirati  u 2018. obilježili deset godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

-  Crna Gora posebno cijeni doprinos Ujedinjenih Arapskih Emirata razvoju i realizaciji vrijednih  infrastrukturnih projekata, koji dodatno afirmišu našu državu  kao sigurnu i atraktivnu investicionu destinaciju. Dobri primjeri zajedničkih ekonoskih odnosa mogu biti Porto Montenegro i Kapital plaza, a očekujemo da će se konkretna saradnja nastaviti i na polju turizma, kulture, nauke, obrazovanja, sporta i omladine – istakao je predsjednik Brajović.

Na ovogodišnjoj skupštini Interparlamentarne unije učestvuju poslanici iz oko 140 zemalja, uz prisustvo preko 70 predsjednika parlamenata iz cijelog svijeta. Delegaciju Skupštine Crne Gore čine poslanici Suad Numanović, Jovanka Laličić i Miloš Nikolić.

 

pdfIzjava predsjednice Narodne skupštine Republike Srbije Maje Gojković

pdfIzjava predsjednika parlamenta Argentine

 
Izjava Maje Gojković
YouTube          
Cloud     
Izjava predsjednika parlamenta Argentine
Cloud   

KADROVI
Sastanak sa Majom Gojković
Cloud    
Sastanak sa predsjednikom parlamenta Argentine
Cloud    
Sastanak sa predsjednicom parlamenta UAE
Cloud