srijeda, 09 oktobar 2019 14:00

Predsjednik parlamenta Gruzije u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori

Na poziv predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića u zvaničnoj posjeti našoj zemlji boravi delegacija parlamenta Gruzije, koju predvodi predsjednik Arčil Talakvadze.

Na sastanku delegacija, predsjednik Brajović je istakao da posjeta predsjednika Parlamenta Gruzije predstavlja dodatni impuls jačanju sveukupnih veza i snaženju političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou.

- Odnosi dvije zemlje su prijateljski, dijelimo evropske vrijednosti kao i viziju budućnosti unutar Evropske unije. Crna Gora podržava teritorijalni integritet i suverenitet Gruzije, a kao NATO članica politikom otvorenih vrata nastavićemo da podržavamo evroatlantske ambicije Gruzije – naglasio je između ostalog predsjednik Skupštine.

Iskazujući posebno zadovoljstvo susretom sa predsjednikom Brajovićem, predsjednik Parlamenta Gruzije je naglasio da je posjeta Crnoj Gori na njegovoj agendi bila prioritetna i prva nakon Sjedinjenih Američkih Država.

- Čestitam Crnoj Gori na svemu što je do sada postigla, ona sa političkog i ekonomskog aspekta može biti primjer državama u regionu, a za Gruziju i druge aspirante je članstvo Crne Gore u NATO bio snažan signal i nada za budućnost. Građani Gruzije su se radovali evroatlantskom uspjehu Crne Gore, a želio bih da snažan duh prijateljstva naših država bude prisutan i ubuduće.

Sagovornici su se saglasili o odgovornoj ulozi koju parlamenti imaju u daljoj demokratizaciji država,a kada je riječ o parlamentarnoj saradnji  na jačanju sveukupnih odnosa Crne Gore i Gruzije, istaknut je njen značaj kako na najvišem nivou i u okviru parlamentarnih grupa prijateljstva, tako i u međunarodnim organizacijama.

Predsjednik Parlamenta Gruzije je takođe zahvalio na podršci koju Crna Gora pruža njihovoj zemlji u procesu demokratske tranzicije, evroatlantskog i evropskog puta, a kao pozitivan primjer je naveo nedavno učešće pripadnika Vojske Crne Gore u vojnoj vježbi „Atlantski duh“ u Gruziji.   

Na sastanku je bilo riječi i o političkim i ekonomskim prioritetima u razvoju dvije države, kao i ekonomskoj saradnji za koju je ocijenjeno da postoji dosta prostora za jačanje u mnogim oblastima.

Sastanku su prisustvovali članovi Grupe prijateljstva Grne Gore sa Gruzijom, poslanici Andrija Nikolić, Nikola Rakočević i Andrija Popović.

Predsjednici parlamenata Crne Gore i Gruzije položili su vijenac na Spomenik partizanu borcu na Gorici, a večeras će u 19:00 sati u Baru svečano biti otvoren Počasni konzulat Gruzije u Crnoj Gori. Tim povodom predsjednik Skupštine Crne Gore je istakao da počasni konzulati predstavljaju važnu mrežu i sponu za ekonomsku i političku saradnju i podsjetio da je Crna Gora u martu prošle godine otvorila Počasni konzulat u Gruziji.

* * *

Zvanična ceremonija dočeka - plato ispred Skupštine Crne Gore
YouTube
Cloud
Kadrovi posjete delegacije parlamenta Gruzije
YouTube
Cloud
Obraćanje medijima predsjednika Ivana Brajovića
YouTube
Cloud
Obraćanje medijima predsjednika Arčila Talakvadzea (sa prevodom)
YouTube
Cloud
Pitanje i odgovor medijima o izbornom zakonodavstvu
YouTube
Cloud
Polaganje vijenca na Spomeniku partizanu borcu na Gorici
YouTube
Cloud