subota, 07 septembar 2019 15:01

Predsjednik Skupštine govorio na REACT-u o Crnoj Gori u savremenim međunarodnim odnosima

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović govorio je danas na temu „Crna Gora u savremenim međunarodnim odnosima“ učesnicima 12. regionalnog evroatlantskog kampa „REACT“ koji se održava na Žabljaku.

- Crna Gora se, pažljivo definišući državne ciljeve i vanjskopolitičke prioritete, pozicionirala kao značajan činilac regionalne stabilnosti, promoter saradnje i evroatlantskih vrijednosti na jugoistoku Evrope – rekao je predsjednik Skupštine i dodao da smo za kratko vrijeme postali članica svih važnijih međunarodnih organizacija, što je za teritorijalno malu državu, ograničenih kapaciteta, od posebnog značaja kako bi se njen glas čuo na međunarodnoj sceni.

Govoreći o redovnoj parlamentarnoj saradnji sa državama Evropske unije i NATO, kao i sa svim drugim državama gdje je prepoznat obostrani interes za unaprjeđenje odnosa, predsjednik Brajović je istakao da je aktivnošću poslanika Crna Gora za kratko vrijeme stekla reputaciju aktivnog učesnika svih značajnih  procesa na međunaordnom planu..

- U martu ove godine sam predsjedavao sastankom predsjednika parlamenata Jadransko-jonske incijative u Budvi. Krajem ovog mjeseca po 21. put okupićemo poslanike iz regiona na Cetinjskom parlamentarnom forumu. Sljedeće godine očekujem da ćemo ugostiti predsjednike parlamenata Centralnoevropske incijative, a veoma nam je značajna i saradnja u formatu malih evropskih država – naveo je predsjednik Brajović samo neke od aktivnosti crnogorskog parlamenta na međunarodnom nivou.

Govoreći o vrijednostima članstva u NATO i Uniji, predsjednik Skupštine je naglasio da time osiguravamo trajnu bezbijednost Crne Gore, čuvamo njenu stabilnost i stvaramo uslove za ekonomski razvoj koji treba da omogući našim građanima evropski životni standard. On je podsjetio da ekonomski pokazatelji potvrđuju da smo na pravom putu, jer bilježimo rast direktnih stranih investicija, kao i povećani broj turista iz država članica Saveza. 

Rezimirajući 13-godišnji rezultat politike na domaćem i međunarodnom planu predsjednik Brajović je rekao:

- Vođeni svojim interesima, svjesni svojih potencijala i realnosti u kojoj živimo, odredili smo jasan pravac kretanja i ciljeve kojima težimo. Nije bilo nimalo lako da napravimo modernu i progresivnu zemlju koja se sve više prepoznaje kao atraktivna turistička destinacija. Uprkos brojnim izazovima, našu budućnost smo trajno usmjerili ka evroatlanskim civilizacijskim vrijednostima, kojima i suštinski pripadamo. Svojom istrajnošću zavrijedili smo epitet pouzdanog partnera kojem se vjeruje.

Predsjednik Brajović je u svom izlaganju takođe rekao da će utemeljivača REACT-a Aleksandra Dedovića  pamtiti kao čovjeka koji je nesebično dijelio svoje znanje i ulagao svu svoju energiju kako bi Crna Gora bila bezbjednije i bolje mjesto za život.

Izlaganje predsjednika Brajovića 

YouTube           
 
Izjava za medije predsjednika Brajovića
YouTube            
Cloud    
 
Kadrovi 
YouTube            
Cloud