ponedjeljak, 10 jun 2019 16:29

Predsjednik Skupštine razgovarao sa šefom češke diplomatije

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović tokom razgovora sa ministrom vanjskih poslova Republike Češke Tomašom Petričekom istakao je važnost daljeg jačanja odličnih bilateralnih odnosa dvije države, s akcentom na parlamentarnoj saradnji.

Predsjednik Brajović je naglasio da Crna Gora cijeni podršku država Višegradske grupe, kojom će u drugoj polovini godine predsjedavati Češčka, jer sa njima naša država dijeli dobre političke i ekonomske odnose, kao i saradnju u okviru NATO. Sa druge strane, istakao je predsjednik Skupštine, Crna Gora svojim postignućima nastoji da pruži snažne argumente za podršku tih zemalja našem evropskom putu.    

Predsjednik Brajović je takođe ocijenio dragocjenim razmjenu parlamentarnih iskustava i primjera dobre prakse, čemu doprinose razmjene posjeta nadležnih odbora crnogorskog i češkog parlamenta.

Ministar Petriček je naglasio da Crna Gora predstavlja važnog partnera Češke i da treba intenzivirati parlamentarnu saradnju, a u ekonomiji iskoristiti potencijale u oblasti infrastrukture, obnovljivih izvora energije i turizma.

Sagovornici su se saglasili da politika proširenja, poštujući princip regate, treba da ostane visoko na listi prioriteta Evropske unije i u novom sastavu njenih institucija, kao i da su unutrašnje reforme i proširenje Unije komplementarni procesi.

Na sastanku je takođe bilo riječi o političkim prilikama u Crnoj Gori, Zapadnom Balkanu i Evropskoj uniji.

Susretu predsjednika Skupštine Crne Gore i ministra vanjskih poslova Republike Češke prisustvovali su poslanici Predrag Sekulić i Boris Mugoša.

 

VIDEO: Susret Brajović - Petriček

YouTube          
Cloud