Print this page
ponedjeljak, 13 maj 2019 16:47

Laslo Kover: Članstvo Crne Gore u EU je samo pitanje dobre namjere, 2025. je isuviše dalek rok

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, na poziv predsjednika Narodne skupštine Mađarske Lasla Kovera, boravi u zvaničnoj posjeti Mađarskoj.

Predsjednici Brajović i Kover potpisali su Okvirni sporazum o partnerstvu koji će omogućiti intenzivniju i djelotvorniju saradnju dva parlamenta. Sporazum, između ostalog predviđa konkretniju podršku mađarskog parlamenta crnogorskom, sa ciljem jačanja administrativnih i drugih kapaciteta u evropskom integracionom procesu.

Na temelju Okvirnog sporazuma generalni sekretari dva parlamenta potpisali su Sporazum o saradnji stručnih službi koji podrazumijeva razmjenu iskustava sa ciljem dodatnog podizanja transparentnosti, jačanja parlamentrane kontrole, pripreme za uspostavljanje elektronskog parlamenta i podrške istraživačkoj djelatnosti.

-  Ono što je za gospodina Kovera i mene veoma važno, jeste jačanje naše parlamentarne saradnje, a njenom nastavku smo potpisivanjem ova dva sporazuma danas dali najznačajniju osnovu. Zahvalan sam što Mađarska radi kao pravi prijatelj Crne Gore. Ja apsolutno vjerujem u sjajnu budućnost, evropsku budućnost, i Crne Gore i Mađarske – kazao je između ostalog predsjednik Brajović.

-  Crna Gora je istaknuti partner Mađarske u regiji Zapadnog Balkana i želio bih ovdje da istaknem da smo po ulaganjima u pogledu zemalja članica Evropske unije na drugom mjestu. Naši trgovinski odnosi se takođe razvijaju i mogu da kažem da su u usponu, a nadamo se da ćemo i u budućnosti biti u mogućnosti da doprinesemo ekonomskom razvoju Crne Gore, u prvom redu u pogledu razvoja infrastrukture. Odajemo priznanje Crnoj Gori na postignutim rezultatima u pogledu NATO članstva, odnosno na rezultatima koje je zemlja postigla u procesu evropske integracije. Na tom putu Mađarska se trudi da kako u političkom smislu, tako i u pogledu diplomatske saradnje, odnosno prenošenja iskustva pomogne Crnoj Gori na putu evropske integracije i smatramo da prijem Crne Gore u članstvo Evropske unije ostaje pitanje samo dobre namjere. Mi smatramo da je 2025. godina, kao godina određena za prijem Crne Gore suviše daleki rok. Sa velikim očekivanjima gledamo na izbore za Evropski parlament, koji će se dogoditi za dvije sedmice i nadamo se da će u Evropskoj uniji doći do takvih promjena koje će ubrzati proces proširenja, odnosno ponovo oživjeti taj proces i dovesti do što skorijeg punopravnog članstva Crne Gore u Evropskoj uniji. Ova dva sporazuma o saradnji koja smo prethodno potpisali, potpisana su u tom znaku i u tom smislu, i trudićemo se da saradnju ostvarimo ne samo na nivou predsjednika parlamenata nego i na nivou naših odbora, odnosno naših službi – izjavio je predsjednik Kover.

Tokom posjete, predsjednik Skupštine razgovarao je sa predsjednikom Mađarske Janošom Aderom kojeg je upoznao sa aktuelnim poltičkim dešavanjima u Crnoj Gori, kao i o napretku Crne Gore u procesu evropske integracije i našim očekivanjima.

Uz zahvalnost na snažnoj podršci Mađarske članstvu Crne Gore u NATO i njenoj evropskoj budućnosti, predsjednik Brajović je ocijenio da su dvije prijateljske zemlje posvećene daljem razvoju partnerske saradnje posebno u oblasti ekonomije, gdje postoje značajni potencijali za dalje unaprjeđenje međudržavnih veza.

Predsjednik Ader je, pohvalivši napredak koji Crna Gora ostvaruje na svim poljima, naglasio da se ne mijenja pozicija Mađarske kada je riječ o procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. Crna Gora može uvijek da računa na svu potrebnu pomoć i podršku. Za stabilnost Evropske unije potrebna je stabilnost Zapadnog Balkana, a za to je potrebna jasna strategija pridruživanja država Zapadnog Balkana.

Predsjednik Brajović se sastao i sa potpredsjednikom Narodne skupštine Mađarske Ištvanom Jakabom i predsjedavajućim Grupe mađarsko – crnogorskog prijateljstva u Narodnoj skupštini Mađarske Adamom Štejnmecom. 

U nastavku posjete Mađarskoj predsjednik Brajović će imati susrete sa potpredsjednikom mađarskog Parlamenta i predsjednikom Zakonodavnog odbora Čaba Hendeom, sa predsjednikom Odbora za evropske poslove Rihardom Hurčikom, kao i sa predstavnicima devet nerezidentnih ambasada koje Crnu Goru pokrivaju iz Budimpešte.

 

pdfIzjave za medije predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića i predsjednika Narodne skupštine Mađarske Lasla Kovera

Izjava za medije predsjednika Ivana Brajovića

YouTube            
Cloud         

 

Izjava za medije Lasla Kovera

YouTube           
Cloud             

 

Kadrovi - Mađarska
YouTube           
Cloud       

 

Galerija fotografija