utorak, 10 januar 2017 19:30

Susret Brajović - Boldrini: Novi modeli saradnje koji će dodatno ojačati odnose

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, koji boravi u radnoj pośeti Italiji povodom usvajanja Protokola za pristupanje Crne Gore NATO-u u italijanskom Parlamentu, susreo se danas u Rimu sa predsjednicom Donjeg doma Parlamenta Republike Italije Laurom Boldrini. 

Tokom sastanka sa predsjednicom Boldrini, predsjednik Brajović je zahvalio Italiji na snažnoj podršci evropskim i evroatlantskim integracijama Crne Gore i izrazio zadovoljstvo povodom pozitivnog ishoda glasanja o Protokolu o pristupanju Crne Gore NATO-u u italijanskom Parlamentu, što Crnoj Gori daje vjetar u leđa i potvrđuje njenu jasnu orijentaciju usvajanja vrijednosti razvijenih demokratija.

- Istinski baštinimo dobrosusjedske odnose i njegujemo regionalnu stabilnost, kazao je Brajović i istakao da je činjenica da Crna Gora svakim danom postaje sve uvaženija članica međunarodne zajednice, ogromno dostignuće za našu zemlju.  

Laura Boldrini je izrazila zadovoljstvo zbog usvajanja Protokola u Donjem domu Parlamenta i istakla da Italija ostaje otvorena da i ubuduće pruža podršku Crnoj Gori na njenom evropskom i evroatlantskom kursu, kako na političkom, tako i na ekspertskom nivou.

Ona je uputila srdačne čestitke Brajoviću na izboru za predsjednika Skupštine Crne Gore. 

Predsjednica Boldrini je ocijenila veoma pozitivnom dinamiku i kvalitet ispunjenja evropskih obaveza, i naglasila da će kroz složeni pregovarački proces i usvajanje temeljnih vrijednosti na kojima počiva sama EU, Crna Gora imati priliku da dodatno osnaži svoje kapacitete. 

Sagovornici su istakli da su odnosi između dvije države tradicionalno dobri i prijateljski, te izrazili uvjerenje da će dva parlamenta u narednom periodu nastojati da uspostave nove modele saradnje kojima bi dodatno ojačali međusobne veze, posebno u dijelu podrške pregovaračkom procesu Crne Gore, kao i konkretne projekte koji mogu biti od značaja za građane obje zemlje.  

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, uputio je poziv predsjednici Donjeg doma Parlamenta Italije Lauri Boldrini da u što skorije vrijeme posjeti Crnu Goru.

 

VIDEO

Izjave predśednika Brajovića tokom prvog dana posjete Rimu

Youtube:  https://youtu.be/gMET52apTBs

Cloud:    https://skupstina.erp4.me/index.php/s/sJv414G1ImxXDU5

 

Susret Brajović - Boldrini

Youtube:  https://youtu.be/_GX_sjhCPvE

Cloud:  https://skupstina.erp4.me/index.php/s/BHMYqlWToXQvMme