utorak, 19 mart 2019 11:28

Otvorena konferencija predsjednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović otvorio je danas u Budvi XVI konferenciju predsjednika parlamenata država članica Jadransko-jonske inicijative, u okviru godišnjeg predsjedavanja naše zemlje ovom Inicijativom.

Predsjednik Brajović je istakao da Crna Gora kao mediteranska zemlja kojoj Jadransko more predstavlja značajan razvojni resurs, posebno je zainteresovana za još intenzivnije učešće u ovoj Inicijativi, imajući u vidu dosadašnja pozitivna iskustva i potencijale regionalne saradnje, kao i podršku Evropske unije. 

-  Crna Gora kontinuirano jača svoje institucije, svjesna da je to u interesu svakog njenog građanina, kao i razvoja društva u cjelini. Zato smatram da pogotovo mi izabrani predstavnici građana, djelovanjem u okviru institucija treba da doprinosimo njihovom jačanju, kao i da svoje ciljeve ostvarujemo stalnim unaprjeđenjem nivoa demokratske kulture. Vjerujem da je i to jedna od zajedničkih odrednica i interesa svih naših država i društava. Djelovanje u okviru institucija dokazana je vrijednost razvijenih demokratskih država, a parlamenti su  - složićete se - neprikosnoveni forum za razmjenu mišljenja i sprovođenje ideja uz poštovanje usvojenih procedura i pravila – istakao je predsjednik Skupštine crne Gore. 

Govoreći o integracionom procesu zemalja regiona predsjednik Brajović je rekao da u našem regionu ne postoji dilema kada je u pitanju evropska perspektiva svih učesnica Inicijative:

-  Države članice Jadransko-jonske inicijative su različitog stepena razvijenosti, ekonomskih karakteristika i perspektiva, kao i dostignutih nivoa demokratičnosti. Ali je članstvo u evropskoj zajednici naroda zajednički imenitelj. I naše sličnosti i naše razlike su značajne za dalji prosperitet i stabilnost Evrope u cjelini. Uvjeren sam da sinhronizovanim djelovanjem možemo stvoriti prosperitetan region, privlačan za investicije koje će obezbijediti ekonomski i društveni rast i podržati integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju – rekao je između ostalog predsjednik Brajović.

Na otvaranju je govorio i predsjednik Vlade Duško Marković.

Konferenciji prisustvuju predsjednici ili potpredsjednici parlamenata devet država članica Inicijative:  Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije i Grčke. Iz Crne Gore, uz domaćina predsjednika Skupštine Ivana Brajovića, učestvuju poslanici i ministri vanjskih poslova Srđan Darmanović, održivog razvoja i turizma Pavle Radulović i kulture Aleksandar Bogdanović.

 

pdfIntegralno izlaganje predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića

Izlaganje predsjednika Brajovića

YouTube             

Cloud           

XVI konferencija predsjednika parlamenata država članica Jadransko-jonske inicijative
YouTube            
Cloud      
 
Sesija 1 pokrivalice