srijeda, 06 februar 2019 14:31

Predsjednik Skupštine imao niz aktivnosti uoči Molitvenog doručka

Na početku svoje posjete Vašingtonu povodom učešća na Molitvenom doručku, predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović bio je jedan od glavnih govornika u američkom Senatu, na okruglom stolu: „Aktuelni izazovi u Jugoistočnoj Evropi i borba protiv štetnog uticaja Rusije u regionu“, na poziv senatora Džejmsa Inhofa, predsjedavajućeg Odbora za oružane snage Senata.

Na panelu na kojem su učestovovali i senator Majk Rounds, kongresmeni Majkl Tarner, Robert Aderholt i Robert Pitindžer, predsjednik PS OEBS Džordž Cereteli, kao i zvaničnici zemalja Jugoistočne Evrope, predsjednik Brajović između ostalog istakao je:

„Crna Gora je okrenuta regionalnoj saradnji i posebno je ponosna na svoju dobrosusjedsku politiku. Nemamo otvorenih pitanja koja značajnije mogu opteretiti odnose sa našim susjedima. Uprkos brojnim izazovima postali smo članica NATO. To nam je bilo posebno važno kako bismo učvrstili svoj suverenitet i teritorijalni integritet, a benefiti članstva u ekonomskom smislu već su vidljivi. Imajući u vidu ostvareni napredak, s pravom očekujemo da budemo prva naredna članica EU. Naš je interes da sve zemlje Jugoistočne Evrope budu dio NATO i EU“

Direktor Programa za upravljanje konfliktima na Univerzitetu „Džon Hopkins“ Danijel Server bio je domaćin predsjedniku Brajoviću koji je govorio na okruglom stolu: „Budućnost Zapadnog Balkana: Evropa ili dugotrajna nesigurnost?“ kojem su prisustvovali istaknuti predstavnici akademske zajednice u Vašingtonu. Bilo je riječi o aktuelnim društveno-političkim trendovima na Zapadnom Balkanu, a predsjednik Brajović je istakao značaj članstva Crne Gore u NATO sa političko-ekonomskog aspekta i upoznao sa dinamikom procesa evropske integracije Crne Gore. Predsjednik Skupštine je takođe predstavio stavove o najznačajnijim regionalnim pitanjima.

U odvojenim razgovorima koje je imao sa senatorima Suzan Kolins, Benom Kardinom, Ronom Džonsonom i Rodžerom Vikerom, kao i sa kongresmenom Eliotom Engelom i potpredsjednicom Savjeta za strateške i međunarodne studije Heder Konli, predsjednik Brajović je posebno naglasio važnost nastavka američke podrške reformskim procesima u Crnoj Gori i snažnijeg ekonomskog prisustva. Istakao je značaj jasne evropske perspektive Zapadnog Balkana za stabilnost Evrope i predstavio napredak koji Crna Gora, kao lider u procesu evropske integracije, ostvaruje na tom putu.

Republikanska senatorka sa najdužim stažom u Senatu Suzan Kolins, u razgovoru sa predsjednikom Brajovićem, istakla je da je ponosna na strateški partnerski odnos koji njena država Mejn ima sa Crnom Gorom.

Uz isticanje konstruktivne uloge naše zemlje na Zapadnom Balkanu senator Ben Kardin je kazao da je Crna Gora prijateljska zemlja i pouzdan saveznik Sjedinjenih Američkih Država.

Senator Ron Džonson je kazao da je vidljiv napedak koji je ostvarila Crna Gora od svoje nezavisnosti, kao i da u svojim razgovorima često kao primjer navodi način na koji je Crna Gora riješila pitanje demarkacije granice sa Kosovom i Bosnom i Hercegovinom.

Senator Rodžer Viker, koji je i predsjedavajući Helsinške komisije SAD, potvrdio je punu podršku Crnoj Gori i kazao da će nastaviti da podstiče jače prisustvo američkih investicija u našoj državi i na Zapadnom Balkanu.

Kongresmen Eliot Engel, predsjednik Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma, podsjetio je da već duže vrijeme pažljivo prati dešavanja na Zapadnom Balkanu. Uz napomenu da je lično ohrabrivao kosovske lidere da ratifikuju sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom pozdravio je njegovo stupanje na snagu. Svojim ponašanjem i u toj situaciji Crna Gora je još jednom potvrdila svoju posvećenost miru i saradnji u regionu- naglasio je kongresmen Engel.

 

pdfIzlaganje predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića, Vašington, 5. februar 2019. godine

SAD - Brajovic na skupovima i bilateralama
YouTube             
Cloud         

Izlaganje predsjednika Brajovića
YouTube              
Cloud