utorak, 15 januar 2019 16:03

Predsjednik Skupštine završio zvaničnu posjetu Andori

- Parlamentarna saradnja, kao veoma važan dio sveukupnih odnosa Crne Gore i Andore je u stalnom usponu, što nam otvara brojne mogućnosti za razmjenu znanja i iskustava. Sa Andorom kao i drugim državama koje imaju  manje od milion stanovnika sarađujemo i u okviru Konferencije malih evropskih država. Sastao sam se i sa premijerom kao i ministrima vanjskih poslova i ekonomije, sa kojima sam razmijenio mišljenja o političkim prioritetima obje zemlje, kao  i prilikama za ekonomsku saradnju. Crna Gora ide ka članstvu, dok Andora gradi svoj specijalni odnos sa Evropskom unijom u skladu sa svojim potrebama i ciljevima. Andora pokazuje iskrenu spremnost da svoje resurse stavi na raspolaganje za podršku razvoju turizma u našoj zemlji, posebno zimskog u kojem postoji nedovoljna iskorišćenost u odnosu na prirodne potencijale. Podsjećam da se u Andori održava svjetski kup, a titulu jedne od najprestižnijih skijaških i turističkih destinacija je postigla u relativno kratkom roku. Andora ima odlične projekte u oblasti održivog razvoja, čiju bi primjenljivost naša zemlja trebalo da razmotri, rezimirao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović na kraju posjete Knjaževini Andori na poziv predsjednika Generalnog savjeta ove države Visensa Mateua Zamore.

Predsjednik Brajović se sastao sa premijerom Antoniom Martijem, ministarkom vanjskih poslova Mariom Ubah Font, kao i ministrom ekonomije Gilbertom Sabojom Sunjeom. Zvaničnici Andore su čestitali Crnoj Gori na postignutim uspjesima od obnove državnosti 2006, mudroj državnoj politici i ostvarivanju ciljeva među kojima su članstvo u NATO i dinamičan tok pregovora o članstvu u EU. Sagovornici su se saglasili da male zemlje po površini i broju stanovnika  imaju obavezu da čine dodatne napore u svom razvoju, kao i da ostvaruju saradnju koja može predstavljati primjer u Evropi. Korak na tom putu predstavljaće i olimpijada sportista malih evropskih zemalja, kao i susret privrednika koji će biti održani krajem maja u Crnoj Gori.

Predsjednik Brajović je izrazio zahvalnost Andori na priznanju Crne Gore samo 13 dana nakon obnove državnosti, kao i redovnom učešću predstavnika Ministarstva vanjskih poslova  Andore u Ljetnjoj školi za mlade diplomate u našoj zemlji.

* * *

Izjava za medije predsjednika Skupštine Ivana Brajovića
YouTube
Cloud

Kadrovi Andora
YouTube
Cloud