ponedjeljak, 10 decembar 2018 17:19

Predsjednik Skupštine se sastao sa predsjednicima parlamenta Rumunije

Tokom predstojećeg polugodišnjeg predsjedavanja Rumunije  Savjetom Evropske unije treba koristiti sve resurse parlamentarne diplomatije, u interesu napretka Crne Gore i Zapadnog Balkana ka EU, ali i za jačanje ekonomske saradnje dvije zemlje – saglasili su se predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović i predsjednici oba doma rumunskog parlamenta Nikolae Dragnea i Kalin Tarićeanu

Predsjednik Brajović koji boravi u Bukureštu na poziv predsjednika Predstavničkog doma Nikolae Dragnee, akcentovao je Rumuniju kao treću državu zaredom koja nakon Bugarske i Austrije predsjedava Savjetom EU, a koja odlično poznaje prilike u regionu, podržava proširenje i razumije važnost članstva Crne Gore i Zapadnog Balkana u Uniji. Predsjednik Skupštine je istakao očekivanje da naša zemlja otvori posljednje pregovaračko poglavlje 8 u prvoj polovini 2019. tokom rumunskog predsjedavanja Savjetom EU.

U razgovoru sa predsjednikom Predstavničkog doma Rumunije bilo je riječi o  mogućnosti intenziviranja parlamentarne saradnje dvije države, kao i u oblasti energetike, prosvjete, turizma i kulture. Predsjednik Dragnea je takođe istakao interes jačanja saradnje na nivou lokalnih uprava.

Crna Gora je napravila najviše koraka i najbrže napredovala ka Evropskoj uniji, a Rumunija će joj i tokom svog predsjedavanja pružati podršku na tom putu -  rekao je predsjednik rumunskog Senata Kalin Tarićeanu na sastanku sa predsjednikom Brajovićem.

Tarićeanu je ponudio podršku Crnoj Gori i prenošenjem evropskih iskustava Rumunije, kako bi naša zemlja na najbolji način iskoristila svoje razvojne potencijale. Crna Gora i Rumunija imaju zajednički spisak tema i oblasti u kojima je moguće ostvariti unaprjeđenje saradnje – zaključeno je na sastanku predsjednika Brajovića i Tarićeanua.

Predsjednika Skupštine Crne Gore očekuju sastanci i  sa drugim zvaničnicima Rumunije.

 

VIDEO: Rumunija  -  Predsjednici parlamenta
YouTube            
Cloud