srijeda, 28 novembar 2018 17:29

Predsjednik Skupštine razgovarao sa direktorom Istorijskog arhiva Vatikana

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović primio je direktora Istorijskog arhiva Vatikana dr Johana Iksa koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

Predsjednik Skupštine je istakao značaj saradnje crnogorskog Ministarstva kulture i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti sa Istorijskim arhivom Vatikana, koja je uspostavljena na inicijativu Ambasade Crne Gore pri Svetoj Stolici.

Uz zahvalnost na otvorenosti Svete Stolice za ovaj vid saradnje, predsjednik Brajović je kazao da je Crnoj Gori ukazana čast kroz mogućnost da pristupi arhivskoj građi od velikog značaja za istoriju naše zemlje. 

Direktor Istorijskog arhiva Vatikana istakao je da Crna Gora prva država sa kojom je uspostavljena saradnja putem precizno definisanog projekta pripreme i korišćenja i arhivskog materijala od kasnog Srednjeg vijeka pa nadalje, na osnovu koga će uslijediti pripema odgovarajućih publikacija. Planirano je da se krene sa realizacijom projekta početkom naredne godine. Dr Iks je takođe istakao očekivanje da će objavljivanje do sada nepoznate arhivske građe o istoriji Crne Gore privući pažnju istoričara iz cijelog svijeta. 

Jedan od dokumenata koji ima neprocjenjivu vrijednost za obje strane, a koji se čuva i Arhivu kojim on rukovodi, jeste Konkordat potpisan 1886. godine između Knjaževine Crne Gore i Svete Stolice, istakao je direktor Istorijskog arhiva Vatikana.

 

Predsjednik Skupštine primio direktora Istorijskog arhiva Vatikana
YouTube             
Cloud